top of page

Artikel

Bussumse Montessorischool verduurzaamt


Leerlingen van de Bussumse Montessorischool maken van karton kweekbakjes.

Onze werkgroep duurzaam onderwijs is haar volgende project gestart. Deze keer is de Bussumse Montessorischool (BMS) aan de beurt. Er is begonnen met de aanleg van een moestuin waarna de school, in samen werking met ons platform en Omgevingseducatie Gooi- en Eemstreek, het duurzame lesprogramma verder uit gaat werken.


De vier bovenbouwklassen van de BMS zijn aan de slag gegaan met de aanleg, invulling en het onderhoud van de moestuin. Moestuincoach Marsha van den Bosch van Filling Groovy gaat in nauwe samenwerking met de docenten, de kinderen de komende 11 weken begeleiden en inspireren, zodat er voor de zomervakantie een mooie oogst te halen valt. Dit project wordt gedeeltelijk gefinancierd door het initiatievenfonds van Samen Sneller Duurzaam.


Zaadbommen

Weer of geen weer, er is afgelopen week enthousiast gewerkt aan de opzet van de moestuin. Er is in elke groep gestart met een zogenaamde kick-off; een lesuur waarin Marsha de kinderen op speelse wijze kennis laat maken met het project en de basisprincipes van moestuinieren. Zo weten de kinderen nu dat een moestuin niet alleen een thuis is voor groentes, maar dat die groentes ook helpers nodig hebben in de vorm van bloemen, kruiden en insecten. Ook hebben de leerlingen gelijk hun handen vuil gemaakt om de basis van de moestuin te leggen. Ze hebben de tuin als professionele hoveniers ingemeten en uitgetekend. Zaadbommen gemaakt met zaad van eetbare bloemen, een insectenhotel gebouwd voor de helpers van de moestuin wat ze heel erg leuk vonden. Maar er waren wel een paar leerlingen die zich zorgen maakten over de gasten van het insecten hotel. "Leuk zo’n insecten hotel!" zeiden ze, "maar komen er echt beesten in? Toch geen spinnen?" Nu zijn ze vast wat groentes aan het opkweken, die lekker in de warme klas groeien.


Ouders doneren waar ze kunnen

De docenten, kinderen en ouders van de BMS vinden het een super mooi initiatief. Kinderen reageerden enthousiast met opmerkingen zoals: "We gingen aarde kneden en toen viel de gieter om!" "Het was vermoeiend leuk!" "Heel leuk om samen te werken! Buiten!" "Bloembollen? Nee bloembommen!" Ook ouders helpen waar ze kunnen met donaties van onder andere een regenton, zaadjes en tuingereedschap. Voor meer informatie over educatieve duurzame projecten neem je contact op met kwartiermaker Maya Heinsbroek van onze werkgroep duurzaam onderwijs.


De bedden in de moestuin zijn inmiddels aangelegd.


Zelf een moestuin aanleggen? Hier vind je veel praktische informatie.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page