top of page

Artikel

De dag van de burgerinitiatieven 2021Voor elke datum is wel een thema bedacht; de dag van Haagse matjes of de roze truien. Maar vandaag is wel een heel mooie dag; de dag van de burgerinitiatieven Speciaal voor deze dag hebben we een aantal Gooise Meerders geïnterviewd uit Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum. Slechts 16 van de inmiddels 159 zwerfvuilambassadeurs die gezamenlijk 243 straten schoon houden.


Vandaag lichten we het interview uit met Krik van Zwet uit Naarden. Een bijzonder mens, altijd gewerkt in commerciële verzekeringen en fervent VVD stemmer. Inmiddels zet Krik zich in voor Greenpeace, een lokale 'dichte winkeldeur actie', stemt Groen Links voor een beter klimaat en is zwerfvuilambassadeur van de Graaf Janlaan in Naarden.


Waar maak je schoon? "In mijn eigen straat, de Graaf Janlaan en het parkeerterrein bij de roeivereniging. Iedere dinsdag morgen houden een paar dames de tuin bij en ik ruim dan het openbare parkeerterrein op".


Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden? "Hoe ouder ik word, hoe meer ik mij ging ergeren aan de onverschilligheid van grote groepen mensen jegens onze natuur en het klimaat. Ik kan dat gedrag niet accepteren, dat vind ik zo ontzettend moeilijk. Ik denk ook dat een grote groep mensen er gewoon niet over nadenkt. Inmiddels ben ik 74 jaar en al behoorlijk lang geswitched van VVD naar Groen Links".

"Vorig jaar heb ik voor het eerst van mijn leven meegedaan aan een demonstratie op Schiphol. Greenpeace organiseerde deze tegen de miljardensteun aan de grote vervuilers en eist dat Schiphol met een klimaatplan komt. Voor de demonstratie heb ik een training gevolgd van Greenpeace 'vreedzaam actievoeren'. Dat was wel fijn, want je werd opgedeeld in kleine groepen en dat voelt veiliger en minder alleen. Wij zijn tijdens de actie weggesleept door de Marechaussee; dat was heel bedreigend. Met mijn 'actiegroepje' heb ik nog steeds contact. We moeten gewoon goed zorgen voor deze aarde". Hoe voer je je ‘taken’ uit als ambassadeur? Zit er regelmaat in of niet? Loop je met anderen of alleen? "Ik loop een rondje door de straat als er veel rommel ligt. Eigenlijk altijd alleen, dan heb ik alle vrijheid". Wat vind je het meest vaak? Wat is het gekste/grappigste dat je ooit geraapt of meegemaakt hebt? "Ik woon aan een straat waar veel jongeren doorheen fietsen en kom veel Red Bull blikjes tegen, weet eigenlijk niet eens wat dat is. Iets met energie? Op het parkeerterrein bij de roeiclub vind ik veel zakjes en mondstukjes van coffeeshop Piramide. De laatste tijd vind ik daar gelukkig minder condooms maar nog steeds heel veel peuken".


Lees hier alle interviews en geef je ook op!

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page