top of page

Artikel

De Dagstart in de Spiegelstraat Bussum

Twee ondernemers uit de Spiegelstraat in Bussum zijn door Nederland Schoon geïnterviewd over de Dagstart; voor openingstijd ruimt een groot deel van de straat een stukje op.

Maaike Kloppenburg van Vandyck Experience Shop begint haar dag met een rondje vegen en prikken in de Spiegelstraat: “Begin dit jaar vroeg de gemeente of we met een aantal ondernemers mee wilden doen met de Landelijke Opschoondag in maart. We kregen zo’n handige afvalgrijper en met z’n vijven gingen we op pad. Voor mij niet meer dan logisch, want ik houd al jaren mijn deel van onze winkelstraat schoon. En andere ondernemers doen dat ook. Staan we samen voor de winkel onze straat schoon te vegen. Passanten reageren daar altijd positief op, steken hun duim omhoog en zeggen dat we goed bezig zijn. Nu ligt er bij ons sowieso niet veel afval op straat. Maar mocht je in je winkelstraat veel last hebben van zwerfvuil, begin dan gewoon eens met oprapen. Bij Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij kun je een grijper aanvragen. Hoe schoner het is, hoe meer schroom mensen krijgen om hun afval op straat te gooien.”

Complimenten van buurtbewoners

Niet alleen een geveegd stoepje zorgt voor een aantrekkelijke winkelstraat. Groen doet vaak ook een hoop voor de beleving. Michiel Craandijk komt uit de groenverzorging en is nu eigenaar van café De Koperen Kraan. Zijn groene vingers heeft hij meegenomen naar het café. Terwijl hij de dode bloemetjes uit de planten rondom zijn terras plukt, vertelt Michiel hoe hij de omgeving van De Koperen Kraan schoonhoudt. “In het weekend zijn we een nachtcafé en na sluitingstijd is het meestal een enorme zooi. We lopen ongeveer 100 meter alle kanten op om alles op te ruimen. Plastic bekers, glas, blikjes en peuken natuurlijk, al zien we die laatste in het donker soms over het hoofd. Op zondag worden de straten schoongespoten en op maandag doen we een laatste ronde. Als het niet helemaal schoon is, horen we dat van de winkelondernemers die ’s ochtends vegen. Van buurtbewoners krijgen we vooral complimenten.”

In een schone winkelstraat blijven mensen langer, besteden ze meer en voelen ze zich prettiger.

Boomspiegels

Een schone en aantrekkelijke omgeving maakt het voor anderen lastiger om afval op straat te gooien. “Vorig jaar is een deel van de straat vanwege rioleringswerkzaamheden opnieuw aangelegd”, vervolgt Michiel. “Daarbij zijn ook bomen geplant. De boomspiegels eromheen bieden kansen om de omgeving aantrekkelijker te maken. We hebben de randen van de boomspiegels verhoogd en minstens 20 zakken potgrond toegevoegd. Het staat nu vol met lavendel en ik vind het geweldig om alle bijen en hommels er omheen te zien zoemen. Naast de containers staat de hortensia van mijn schoonmoeder en de zijkant van het café zit vol met hulst waar de musjes graag in gaan zitten. De nieuwe prullenbakken komen als de hele straat klaar is.” De dode bloemetjes zijn inmiddels geplukt. “Als je dat soms een uurtje doet, zie je binnen een week weer allemaal nieuwe bloemen en het is ook nog eens rustgevend om te doen.” Tijd om het café te openen.


Steeds meer ondernemers in Gooise Meren worden zwerfvuilambassadeur en houden de ruimte voor de winkel vrij van zwerfafval. Benieuwd wie dat zijn? Kijk op onze kaart.


Op zondag 11 december is er weer een traditionele kerstmarkt op de Spiegelstraat van 11-17 uur. Met meer dan 50 kramen, live muziek, hapjes & drankjes en een levende kerststal.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page