top of page

Artikel

Allemaal aan de ketting kledingruil: Naarden, Bussum én Hilversumse Meent


De Bussumse Floor van De Groene Stijl is in februari gestart met de kledingruil actie in Naarden en Bussum en de Hilversumse Meent. Hoe het werkt, heel simpel. Meld je aan bij Floor via kettingkledingruil.nb@gmail.com Je komt dan in één van de 5 tassen terecht. Je ontvangt de tas vol kleding, haalt er wat uit, voegt kleding toe en brengt de tas naar het volgende adres binnen de ketting.


Floor heeft styling gestudeerd bij Academie Artemis in Amsterdam en organiseerde daar 10 jaar geleden al een proefevenement waar studenten kleding van het Nederlandse merk Esprit konden inbrengen. Deze kleding werd ter plekke 'gepimpt' en vervolgens weer doorgegeven. Floor is niet verder gegaan in de kleding/styling business maar toen ze begin 2021 hoorde van de ketting kledingruil dacht ze "dat moeten we hier ook hebben!"


Momenteel zijn er 5 ketting kledingtassen in omloop

Floor: "Er zijn bij ons 5 ketting kledingtassen op 1 route met bijna 60 ketting kledingruilers en ongeveer eens per 3 á 4 weken komt er tas langs een ruiler. Er gaan 4 tassen volgens een bestaande route, steeds naar een volgende ruiler. Als er voor de kledingruil een nieuwe aanmelding komt die vlakbij jou woont komt diegene ertussen. Floor: "Tas nummer 5, de zogenaamde spooktas, is wel heel leuk. Die gaat in tegenovergestelde richting en dan kun je zomaar anders verrast worden. Dat heb ik niet zelf bedacht hoor. Er is een grote landelijke pagina waar ik graag ideeën opdoe. Heb echt het idee dat het aan het ontploffen is. Er zijn nu ongeveer 220 kettingen door heel Nederland. Iedere provincie heeft er minstens 2 en in grotere steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam zijn er wel 6".

De maten lopen van 34 t/m 44

Floor: "Het is zo 'n inclusief idee. De kledingtas is er voor iedereen, behalve voor mannen. Maar misschien ga ik die nog wel opzetten. Maar of je nu jong, oud, rijk, arm, wat gezetter of dun bent; iedereen is welkom. De maat loopt van 34 tot en met 44 en laatst hadden we een heel mooi bloesje met hartjes en die toch een aantal ruildates in de tas bleef zitten. Totdat ze bij de juiste kwam en zie op de foto wat een mooie blouse dat is. Ook haalde ze uit diezelfde tas er nog een fijne flaired LOIS uit. Soms blijft kleding langer in de tas zitten en dan haal ik het eruit en doneer het aan een goed doel. Er zit voornamelijk kleding in de tas maar schoenen en accessoires die in heel goede staat zijn mogen er ook in".


Floor: "Voor mij is de ketting kledingruil ook iets sociaals. Goed voor je karma. Ik had bijvoorbeeld een mooie en dure tas maar die bleef maar liggen. Ik heb hem in de tas gedaan en even later poseerde een van de ruilers superblij met de tas. Fijn toch!"


De makers van het Duurzaamheidscafé zijn bij een ketting kledingruil geweest. Benieuwd hoe dat gaat, bekijk de video.


Floor is met de ketting kledingruil lekker actief op sociale media. Hierboven vind je een aantal stukken uit de kledingtassen. Volg haar op Facebook en Instagram ketting_kledingnaarden_bussum


De tien regels van de ketting kledingruil

  1. Voel je vrij uit de tas te halen wat je mooi vindt, wees niet te bescheiden! (de ervaring leert dat ze sneller te vol dan te leeg raken).

  2. Belangrijk. Doe alleen de pareltjes in de tas. Je geeft een cadeautje aan iemand anders. En… stop alleen schone, hele, niet stinkende of verwassen kleding terug. Wees echt kritisch! Bekijk de kleding op z’n waarde. Cadeautjes geven is soms leuker dan cadeautjes krijgen. Let’s spark joy!

  3. Een foto delen in de Facebookgroep is leuk, maar niet verplicht. Als ik een foto op social media wil plaatsen vraag ik altijd eerst om je toestemming.

  4. Als de tas vol zit even geen kleding terug stoppen, wacht op de volgende tas.

  5. Geef de tas binnen 3 dagen door aan de volgende op de route. Plan dit via een privé-bericht met de desbetreffende persoon. Op vakantie of langer afwezig? Geef dit in een privé-bericht door aan jouw voorganger op de route.

  6. Wanneer je een tas in je bezit hebt op vrijdag, geef je dit even door via een privéberichtje aan mij. Ik maak er dan 1 gezamenlijk berichtje van en zit het in de groep. Zo weten we iedere week waar de tassen zijn.

  7. Als de tas na 1 ronde weer bij jou is en je ziet nog iets van jezelf; haal het er dan uit zodat het niet rond blijft gaan.

  8. Alle contactgegevens zijn alleen bestemd voor de groep en worden niet gedeeld met derden. Als je de groep verlaat worden je gegevens verwijderd uit de adressenlijst.

  9. Stop alleen kledingmaten van maat 34 t/m 44 in de tas (geen kinder- of herenkleding). Accessoires zijn welkom.

  10. Er reist ook 1 spookrijder-tas rond! Dit is een tas in de omgekeerde richting; zo heb je ook eens eerste keuze uit de kleding van andere dames. De route van deze tas wordt alleen aangepast op het startpunt (Vaartweg 13d in Bussum) en kan dus afwijken van de standaard route. Het is een tas met zonnebloemen in plaats van de welbekende blauwe IKEA tas. De spookrijder-route zit altijd in papiervorm in de zonnebloementas zelf.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page