top of page

Artikel

Doe mee met Operatie Bakzeil Gooise Meren


Op straat weggegooide verpakkingen van Mc Donald's

De Plastic Avengers en de Zwerfinator zijn een campagne gestart om maatregelen tegen eenmalig plastic aan te scherpen in plaats van uit te breiden en roepen mensen op om foto’s te maken van rondslingerende etensbakjes.


Vlak voor de verkiezingen stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor afschaffing van de plastictoeslag en de staatssecretaris besloot daarna dat er niet meer op deze maatregel gehandhaafd wordt. De op 1 juli 2023 ingevoerde toeslag heeft als doel het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. In de praktijk is er verwarring omdat de maatregel niet lijkt te werken er is voor ondernemers een toegenomen en onnodige extra administratieve en last.


In plaats van het afschaffen van de maatregel pleiten 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga en 'Zwerfinator' Dirk Groot voor aanvullende, slimmere en alternatieve maatregelen. Maatregelen die wél werken. Groot: "In het zwerfafval zie ik dat de toeslag voor sommige producten niet werkt, zoals voor de wegwerpbeker, maar voor een aantal ander verpakkingen werkt het wel. Zo zagen we al al ver voor 1 juli 2023 een omslag naar plastic-vrije alternatieven, zoals de patat- en snackbakjes en afgelopen jaar vervingen veel bedrijven hun plastic deksels door kartonnen deksels".


Upload foto's van rondslingerende voedselbakjes

Groot en Tinga roepen mensen op om foto’s te maken van rondslingerende voedselbakjes met hun gratis Plastic Avengers App die je kunt downloaden in de App Store en Play Store. Tinga: "En dat zijn dan alle voedselbakjes die er zijn: van patatbakjes tot wok-dozen. Van voorverpakte sandwich triangels tot sushi-boxen. Van saladebakken tot yoghurtbakjes. En ga zo maar door". 


Met de verzamelde foto’s zal worden geanalyseerd welk deel van de bakjes in het zwerfafval nog plastic bevat en welk deel niet. Ook wordt er gekeken wat de verhouding is tussen voorverpakte TO-GO producten en verse TO-GO bakjes. Ook zal worden gekeken naar het aandeel TO-GO in het zwerfafval in het algemeen op basis van eerdere onderzoeken en data die de Zwerfinator de komende maanden in zijn onderzoeken verzamelt.


"Stop met tegenwerken en zet een beters koers uit"

Aan de hand van het onderzoek willen Groot en Tinga aanbevelingen doen om de plastic-toeslag aan te scherpen of om te zetten in betere maatregelen. "Want als er alternatieven zijn voor TO-GO plastic, waarom verbieden we dan niet gewoon de plastic variant? Net zoals al met succes voor bijvoorbeeld de rietjes en het bestek is gedaan? En als er geen alternatieven zijn, waarom zetten we de plastic-toeslag dan niet in om instrumenten als statiegeld, hergebruik of herontwerp te stimuleren?" aldus Tinga.


Groot voegt hier aan toe: "Die plastic toeslag is verre van perfect, maar heeft toch ook positieve kanten. Deze maatregel moet niet worden afschaft of afgezwakt maar aanscherpt. Beter. Slimmer. Laat de nieuwe regering en het bedrijfsleven bakzeil halen, stoppen met tegenwerken en een betere koers uitzetten".


Het meedoen aan deze campagne, die de naam 'Operatie Bakzeil', draagt is simpel. Met de gratis te downloaden Plastic Avengers App kunnen foto’s worden gemaakt van de rondslingerende etensbakjes. Ook kan er worden meegedaan middels andere de zwerfafval-apps waarmee foto’s genomen kunnen worden, zoals Litterati en OLM door aan de daarmee genomen foto’s de tag #bakzeil toe te voegen.


Meer uitleg en toelichting is te zien in deze vlog op Youtube.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page