top of page

Artikel

Duurzaam 'kopen' tijdens de feestdagen

De Marktmeisjes, Ymke en Valerie organiseren regelmatig een tweedehands kleding beurs
Ymke (l) & Valerie. Foto: Jamilla Wolfswinkel.

De feestdagen komen er weer aan en dat is het moment voor velen om cadeaus en feestkleding te kopen. Maar hoe doe je dat op een duurzame manier? Ymke Brusse en Valerie Latul –ook wel De Marktmeisjes uit Bussum- weten precies waar je moet zijn en delen graag hun tips. 


Valerie legt uit dat ze meer bewust werd van haar eigen koopgedrag toen haar

dochtertje drie jaar geleden werd geboren. “Ik vond het milieu en het klimaat altijd wel belangrijk, maar de laatste tijd is het echt geen ver van mijn bed show meer. Denk aan de overstromingen in Limburg, of zomers die heel droog waren, grote branden in Europa; daar word ik best wel een beetje bang van. De natuur is uit balans. Ik probeer daarom altijd te kijken hoe ik mijn steentje bij kan dragen, bijvoorbeeld wanneer ik in de supermarkt ben, kleding koop of op zoek ben naar cadeautjes.”  


De Marktmeisje organiseren pre-loved markten in ‘t Gooi waar andere ouders hun eigen kleding en die van hun kinderen verkopen. Ook wordt speelgoed aangeboden dat gemakkelijk nog een tweede ronde meekan. “We hebben nu twee succesvolle edities gehad bij de Groene Afslag en hopen komend voorjaar opnieuw een markt te houden.”  

Een omgekeerde piramide beschrijft weat jet het beste kunt doen om meer duurzaam te kopen. De eerste stap is te gebruiken wat je al hebt. De tweede stap is te delen of ruilen. De derde stap is het tweedehands aan te schaffen. De vierde stap is het te repareren en de laatste stap is kopen.

"Het gaat niet om hóeveel cadeaus je geeft, maar om de aandacht"

Nu ze dit jaar geen markt meer houden, tippen ze om vooral eens te kijken bij De Kringloper in Naarden. Ymke: “Je hoeft echt niet altijd weer een nieuw item in je huis te halen, tweedehands kan ook supermooi zijn. Het aanbod is altijd anders en we komen er graag om lekker rond te kijken.” Wie toch wat nieuws wil halen, kan volgens de Martmeisjes op zoek naar een cadeautje dat duurzaam is gemaakt. Valerie: “Wij geven aan vriendinnen graag een fles mooie olijfolie. Dat koop je bijvoorbeeld bij een

delicatessewinkeltje met biologische producten. We hebben ook een nieuw zaakje

ontdekt in Bussum met kerstpakketten, genaamd Vila Nova op de Havenstraat. Daar vind je heerlijke producten die meer een beleving zijn. Een ander leuk idee is een zelfgemaakt

cadeautje. Wat je maakt, hangt af van hoe handig je bent. Haal eens een creatief boek bij de bibliotheek, Boekhandel Los, Bruna of Marktplaats om ideetjes op te doen.”  


De Marktmeisjes willen ook nog even wijzen op de online mogelijkheden. “Marktplaats is

ideaal, zeker wanneer je het product in de buurt op je fiets kan ophalen. Dat geldt

ook voor Vinted als je tweedehands kleding zoekt. Ideaal voor de feestdagen. En

voor de kinderen kan je kijken op FamFam een lokale Marktplaats in Gooise Meren

voor kleding en speelgoed.”  

Etalage van tweedehands kledingwinkel LøveStorm in Bussum met kerst outfits.
Etalage van LøveStorm.

Lokaal tweedehands kleding shoppen

Ymke en Valerie shoppen voor kleding graag bij Bussumse tweedehandswinkels zoals Cloffee en LøveStorm. Ze kopen hun verantwoorde cadeautjes bij De Wereldwinkel. “Dat is echt een hele leuke zaak met fijne theetjes, lekkere chocolade, maar ook mooie kaarsen en andere toffe items voor in je huis. Wanneer je zeker weet dat zo’n product op een zo goed mogelijke manier is gemaakt, met een duurzame 'touch', dan is dat toch extra leuk om te krijgen en om te geven!”


Kijk hier voor alle lokale adressen. Daar vind je ook de Swapshop de Groene Stijl waar je kleding niet koopt maar ruilt! Adressen waar je lokaal gemaakte honing, jam et cetera kunt kopen vind je hier.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page