top of page

Artikel

Iedere dag een lege bladzijde

Leeg notitieblok met erbovenop een potlood

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Vaak en misschien uit gewoonte, wordt 1 januari gezien als het startschot om het allemaal anders te gaan doen. Eigenschappen die je van jezelf niet zo fijn vindt veranderen. Het overboord gooien van gedachten en gewoontes die je niet meer dienen. Grote verlangens waar vaak aan het eind van het jaar weinig van terecht is gekomen.


Hoe bevrijdend zou het zijn als je elke dag en elk moment met een lege bladzijde start. Gewoon in het nu. Stop bijvoorbeeld nu met roken en neem je voor om morgen weer te beginnen en dat elke dag weer. Volg op Youtube of ander kanaal een meditatie en probeer erachter te komen wat je nu eigenlijk voelt. Of beter nog, laat het denken helemaal los. Experimenteer dat eens een paar dagen achter elkaar op een vast tijdstip.


Grote problemen als de enorme wateroverlast kun je direct kleiner maken door alleen al je regenpijp te ontkoppelen van het riool en tuintegels te vervangen voor groen. Ook in de winter als het niet vriest. Petities te tekenen voor een staakt-het-vuren in de Gaza strook. Vanmiddag een pannetje soep te brengen naar een eenzame buur en een praatje maken. Op te komen voor een boom die verwijderd dreigt te worden door de aanleg van een zonnewal. In strijd tegen de grote weggooi cultuur je broodrooster laten repareren in één van de drie lokale Repair Cafés. Kleine oplossingen voor grote problemen en dat elke dag weer.


Onze beweging heeft veel praktische plannen voor 2024 die makkelijk uitvoerbaar zijn. Zo komen er dit voorjaar mini-masters duurzame bedrijfskunde. In januari starten we met een wandelclub waarin we op een andere manier naar onze omgeving gaan kijken. In februari en maart organiseren we bijeenkomsten om een invulling te geven aan de voedselvisie Gooise Meren. Er gaat weer samengewerkt worden met talloze lokale organisaties als Filmhuis Bussum, scholen, sportclubs, GRRU, de Avondvierdaagse, Wattnu en de bewonersplatformen.


Plannen waarmee we proberen zoveel mogelijk inwoners, organisaties en bedrijven te enthousiasmeren en mobiliseren om in actie te komen voor een meer duurzaam Gooise Meren. Mooie plannen, vinden wij van WC-Eend. Maar wat we verlangen, is dat onze beweging álle Gooise Meerders bereikt. Van elk gezindte, kleur, identiteit, leeftijd en achtergrond. En daarvoor, lieve lezer, hebben we jou nodig. Kijk waar je hart sneller van gaat kloppen en sluit je als vrijwilliger aan bij duurzame, lokale initiatieven. Of start er zelf één. Ga mee wandelen met onze groenkijkers. Probeer elke dag, elk moment als een nieuwe bladzijde te zien en stap uit je comfortzone. Weet je niet waar je het zoeken moet? Stuur ons een mail en wie weet zetten we je, of jij ons, in een nieuwe richting.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page