top of page

Artikel

Biobased teelt voor isolatie woningen

De werkgroep bespreekt de mogelijkheden voor biobased bouwen. Op de foto zit Alje Kuiper geheel rechts, ernaast boer Frans-Jan ter Beek en Wilco Kemp.

Wilco Kemp laat trots zien hoe de lisdodde groeit op zijn land in Kortenhoef. Lisdodde is een moerasplant die bekend staat om zijn ‘bruine sigaar’ en toegepast kan worden als isolatiemateriaal. "Ik ben al een tijdje hiermee aan het experimenteren", vertelt hij aan de werkgroep die aan de slag gaat met een pilot waarbij natuurlijke gewassen worden ingezet voor de isolatie van huizen van de woningbouw in Gooi en Vechtstreek.  


Kemp legt uit dat de lisdodde ervoor zorgt dat zijn land niet verder verzakt en dat het CO2-probleem vermindert. "Een andere reden dat ik hier graag mee wilde experimenteren, is dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe verdienmodellen. Zelf had ik nooit bedacht om lisdodde te planten, maar toen ik de vraag van Waternet kreeg zei ik direct: ‘ja’. Voorheen was dit een nat weiland waar af en toe vee graasde, nu heb ik anderhalve hectare met lisdodde. Inmiddels heb ik vijf keer kunnen oogsten. Er wordt volop geëxperimenteerd om te ontdekken hoe dit gewas efficiënt kan worden bewerkt". 

De werkgroep in het weiland waar de lisdodde groeit.

Corporaties willen biobased materialen toepassen bij renovatie

Terwijl Kemp zijn ervaringen deelt, kijkt de werkgroep met afgevaardigden van Building Balance, boer Frans-Jan ter Beek uit Muiderberg en Alje Kuiper van onze beweging naar de grotere mogelijkheden voor biobased isolatiemateriaal in de regio. Alje legt uit dat ze bezig zijn met een verkenning. "In Kortenhoef en in Muiderberg is al gestart met het telen van gewassen die we kunnen inzetten als natuurlijk isolatiemateriaal. Nieuw is dat we de boeren een afzetgarantie willen bieden. Het helpt dat de woningbouwcorporaties in de Gooi en Vechtstreek prestatieafspraken hebben gemaakt. Daarin staat dat ze de komende jaren meer biobased materialen willen toepassen bij renovatie van sociale huurwoningen. Dat is een mooi uitgangspunt, want eerder verliep de teelt niet winstgevend omdat er geen afzetgarantie was. Die bereidheid tot garanties is nu groter en dat is prachtig nieuws", zegt hij enthousiast. 


Er wordt gekeken naar meerdere gewassen

Alje legt uit dat de werkgroep nu in kaart brengt welke gewassen lokale boeren kunnen telen die als grondstof dienen voor het maken van isolatiematerialen. "Je zou de lisdodde kunnen gebruiken om in te blazen onder de daken, maar je kan het ook persen tot isolatieplaten. Ook kijken we naar olifantsgras, tarwe en meer. Al die mogelijkheden willen we in kaart brengen. Dat doen we met de kennis van Building Balance, daar hebben ze ervaring met het opzetten van circulaire ketens waarbij grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft een mooie donatie gedaan aan de Gerben Stuik Stichting om deze verkenning mogelijk te maken. Ons doel is een sterke businesscase te ontwikkelen waarin lokale boeren een eerlijke prijs krijgen en korte ketens centraal staan. Dit initiatief ondersteunt niet alleen boeren, maar draagt ook bij aan een duurzamer model voor de regio en het milieu. Met een eerlijke prijs voor het gewas en langdurige afnamegaranties van woningcorporaties willen we een toekomstbestendige keten realiseren". 

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page