Goois deelconcept voertuigen


Update 16 juli 2021: Wie helpt Meerdelen aan een plek in Gooise Meren voor een (snel-)lader? Zet een coöperatieve snellader bij jouw koffiezaak of supermarkt en dan kunnen mensen betaalbaar en groen laden en tijdens hun koffie of boodschap. Of lever groene stroom aan jouzelf op jouw oprit én jouw buurtgenoten op de naastgelegen parkeerplaatsen. Zo bespaar je op jouw eigen laadkosten en hoeft de gemeente minder openbare laadpalen te plaatsen.

Voor de deur van het huis van Jesse van den Hoven uit Bussum staat een rode, elektrische Nissan Leaf. Het is een coöperatieve deelauto die iedereen kan huren. Van den Hoven noemt zijn concept van gedeeld autogebruik Meerdelen.


In Amsterdam, waar hij en zijn gezin een paar maanden geleden nog woonden, bleek het delen van een elektrische auto erg goed te werken. En dus wil hij ook in zijn nieuwe woonplaats dit concept uitrollen. Er maken nu al een paar vaste mensen gebruik van de elektrische leenauto, maar het idee is dat er over een paar jaar meerdere ‘schone’ voertuigen beschikbaar worden om te delen. Niet alleen elektrische auto’s, maar ook een personenbusje, fietsen en bakfietsen. Hij ziet in Gooise Meren veel mogelijkheden voor zijn groene wagenpark. Meerdelen wil dit concept uitbouwen naar een echte buurtcoöperatie met een coöperatieve reserveringsapp die de auto’s en fietsensloten kan openen en sluiten.


Jesse denkt ook na over een elektrische oplaadplek. Misschien komt er een op het parkeerterrein naast Spant! met op het dak zonnepanelen die direct energie in de elektrische auto’s stoppen. Als het aan Van den Hoven ligt, kan dat over twee jaar zo maar werkelijkheid zijn.


Meer informatie over het project is te vinden op gooise.meerdelen.com

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een stuk groen van de gemeente adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Kun je contacten of hulp bij een businessplan gebruiken voor een duurzaam initiatief? Mail ons, vinden we fijn!

Word ook zwerfvuilambassadeur

Feline van Raaijen.png

In meer dan 273 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfafval opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Check hier op welke grond jouw huis staat en lees wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.

Biologische zaden, planten, bomen en nog veel meer vind je op de BioTuinWijzer. Ook voor inspiratie en hulp bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras.

Bedankt voor je aanmelding!