Kompas op groen, expositie over de energietransitie


Wethouder Barbara Boudewijnse staat voor de kartonnen borden van de expositie over energie door de jaren heen.

Tot 2030 hebben wij de tijd om circa 40.000 woningen in de Gooi en Vechtstreek aardgasvrij te krijgen. Vanaf 2050 geldt dit voor alle 120.000 woningen in de Gooi en Vechtstreek. Maar waarom moet dat, waar te beginnen, wie kan helpen? Vanmiddag heeft wethouder Barbara Boudewijnse in het stadhuis in Naarden Vesting de tentoonstelling Kompas op Groen geopend, een expositie over de energietransitie om stapsgewijs van het aardgas af te gaan. Daarbij speelt de expositie in op het verlangen naar een schone, groene leefomgeving. Het doel is een impuls te geven aan de overstap naar duurzaam wonen in de regio Gooi en Vechtstreek, door jong en oud bij het thema te betrekken.


Voor jong en oud

De tentoonstelling heeft een vrolijke uitstraling. De verhaallijn gaat terug in de tijd en laat onder meer nostalgische beelden en onderwerpen zien die ouders en grootouders doen terugdenken aan hun jeugd. Voor alle leeftijden is er genoeg te zien en te beleven. Iedereen zal zich herkennen in de tentoonstelling en geïnspireerd worden om met het thema Duurzaam Wonen aan de slag te gaan. De tentoonstelling vormt ook een concrete basis voor onder andere lesprogramma’s in het basis- en voortgezet onderwijs. Wil je daar meer over weten, klik dan hier.


Lekker praktisch

Daarnaast is er ook ruimte voor allerlei praktische informatie en tips. Als het over energietransitie gaat, wordt het al snel een abstract en technisch verhaal. Door de aansprekende vormgeving, blijft de informatie beter hangen. Duidelijk wordt hoe de verschillende, onafhankelijke energiecoöperaties in Gooi en Vechtstreek bewoners kunnen ondersteunen. Energiecoaches van Wattnu bieden objectieve, heldere informatie en praktische hulp aan inwoners/bezoekers. Ook is de tentoonstelling geschikt voor bijvoorbeeld klimaatgesprekken, voorlichtingsavonden.


Aspecten die aan bod komen zijn:

  • Bewustwording: hoe is het zover gekomen, waar staan we nu?

  • Besparing: tips en handvatten om direct energie te besparen.

  • Opwekking: innovatieve technieken en oplossingen voor de nabije toekomst.

Hierbij wordt ook ingegaan op kosten, besparingen, subsidie en financieringsmogelijkheden. Wil je online kijken op welke subsidies je momenteel aanspraak kunt maken, kijk op de actuele energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.


Bezoek de tentoonstelling

De expositie in het stadhuis van Naarden is vrij toegankelijk op zaterdag 10 en 17 oktober en zondag 11 en 18 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. Op doordeweekse dagen tot 21 oktober op afspraak door een mail te sturen. Vanaf 23 oktober is de tentoonstelling te bezichtigen in de Broedplaats Gooise Meren, De Ruijterlaan 24a/Piet Heinlaan Bussum. Aansluitend reist de expositie langs verschillende openbare locaties en bibliotheken in de regio Gooi en Vechtstreek. Op alle locaties worden uiteraard de op dat moment geldende coronamaatregelen genomen.


Samenwerkingspartners Kompas op Groen is een initiatief van Energie Verbonden in ’t Gooi in samenwerking met:

  • OmniBee.

  • SENSUM, Grafisch ontwerp en ruimtelijke vormgeving.

  • Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren initiatievenfonds en werkgroep onderwijs.

  • Gemeente Gooise Meren.

  • Energiecoöperatie Wattnu.

  • Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Poster van de expositie Kompas op Groen met de tekst: samen aan de slag.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.