Volg morgen de workshop om van je tuin of balkon een plek te maken vol biodiversiteit


Klein kind geeft planten water in een weelderige tuin.

Hoe krijg je meer vogels, vlinders, amfibieën of egels in je tuin? Tijdens deze praktische workshop van IVN Natuureducatie en KNNV leer je wat een levende tuin is en oefen je in een opdracht hoe je je tuin natuurlijker en diervriendelijker kunt maken. Ook kun je aan tuinexperts en een stadsecoloog vragen stellen over jouw tuin. Morgen kun je deelnemen aan de middagsessie van 15.30-17.00 uur of in de avond meedoen van 19.30-21.00 uur. Per sessie is plaats voor maximaal 40 deelnemers, dus geef je snel op via deze website.


1500 voedselbanken voor bijen waarvan 8 binnen Gooise Meren

Zaterdag 22 april is het nationale zaaidag en kun je bij 1500 particulieren biologisch bloemzaad afhalen. Met behulp van Wageningen Universiteit, Het Levend Archief en het befaamde Cruydt-hoeck is er een mengsel samengesteld, helemaal afgestemd op de Nederlandse flora. Momenteel is er nog niet genoeg aanbod van inheems bloemzaad dus wordt er ook het Tübinger mengsel van de Bijenstichting uitgedeeld. Deze laatste is prima voor je tuin en balkon maar zaai dit niet uit in een berm of een perkje om de hoek. Er wordt hard gewerkt om in de toekomst enkel nog inheems zaad uit te delen. Ook Gooise Meren doet mee. Op 8 locaties in Naarden, Muiden, Muiderberg en Bussum kun je 22 april zakje zaad ophalen. Alle locaties kun je hier vinden.


Hoe klimaat-, water- en natuur, energiebewust is jouw tuin, check het hier

De gemeente Gooise Meren heeft al enige tijd een speciale website om je tuin meer klimaatbestendig te maken. Na het invullen van je postcode en huisnummer zie je of jouw adres vatbaar is voor bijvoorbeeld wateroverlast of dat de bodem waarop je woon makkelijk water doorlaat, hoeveel groen er is in je omgeving. Om het makkelijker te maken zijn er héél veel tips om jouw tuin meer biodivers te maken en energie te besparen door bijvoorbeeld een ander soort beplanting aan te leggen. Op de Biotuinwijzer vind je een overzicht van biologische kwekerijen en pluktuinen.

Operatie Steenbreek 18 april

Op de biologische markt van De Groene Afslag op zaterdag 18 april is ons platform ook aanwezig. Daar gaan we ook een zogenaamde Operatie Steenbreek doen; lever een tegel uit de tuin in en krijg er gratis een wilde, inheemse plant voor terug. De markt is van 11-15 uur voor De Groene Afslag op de Amersfoortsestraatweg 117 in Laren (net over de gemeentegrens).

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.