top of page

Artikel

Regionale subsidie voor groene daken


Update 15 juni:

Het lijkt dik boven de 30 graden te worden a.s. weekend. Als je al een groen dak hebt aangelegd zul je merken dat het een stuk koeler is in huis, maar liefst tot 4 graden koeler. Een groen dak is echt een no brainer... Zeker met de huidige subsidie. Leg het dak zelf aan of laat het aanleggen. Aan het eind van dit stukje kun je de video van Anke Bombosch bekijken die haar dak zelf heeft vergroend met tweedehands en gratis materialen.

 

Kom morgenavond echt álles te weten over een groen dak op je huis, schuur of welk soort dak je maar wilt vergroenen. Grad van Heck -ook de uitvinder van de Groendakpan- van Groendak heeft hier meer dan 30 jaar ervaring mee en vertelt je over de verschillende soorten groene daken, het gewicht daarvan, de combinatie met zonnepanelen, de opbouw en hoe je een schuin dak kunt vergroenen.

Voordelen groen dak

Een groen dak ziet er prachtig uit, zeker als het vol in bloei staat, maar het is ook echt goed voor de natuur en je welzijn. Zo vermindert een groen dak het omgevingsgeluid buiten én binnen, verlaagt het de omgevingstemperatuur, wordt het regenwater geabsorbeerd, isoleert het en verlengt het de levensduur van je dak. En belangrijker: er komt door een groen dak meer biodiversiteit. Een groendakpan kost ongeveer 10 Euro per stuk (afhankelijk van hoeveelheid natuurlijk). Een m2 sedumdak komt inclusief subsidie uit op ongeveer 23 Euro. Als je het laat aanleggen moet je denken aan ongeveer 60% materiaalkosten en 40% arbeid.

Momenteel aantrekkelijke subsidie

Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft een aantrekkelijke subsidieregeling om groen en water de ruimte geven. De subsidie bedraagt max. 1100,- Euro per adres. Organisaties zonder winstoogmerk als sportclubs, VVE’s etc. vallen onder een ruimere regeling.


Een paar voorbeelden die onder de subsidieregeling van het Waterschap vallen: groendak, daktuin, geveltuin, regenton, regenwaterschutting, terrassen en paden waar regenwater doorheen kan en het maken van een ontwerp voor een klimaatbestendige tuin.


Deze subsidie vraag je hier rechtstreeks aan. Als je hulp nodig hebt met het aanvragen van de subsidie, stuur dan een mail naar groenloket@altijdwerkplaats.nl om een afspraak voor de subsidie aanvraag te maken. De eerste 100 aanmeldingen krijgen dan ook nog een extra korting op de aankoop van wilde inheemse planten en advies.

Collectieve inkoopactie: meerdere huishoudens, VVE’S etc.

Het samenwerkingsverband van energiecoöperaties in 't Gooi Energie Verbonden heeft een collectieve inkoopactie voor groene daken samengesteld. Als je deelneemt krijg je een korting. De subsidie moet je wel zelf aanvragen en bij deelname betaal je 12 Euro voor het lidmaatschap. Deelnemen kan hier.


Het is mogelijk om via De Groene Ruijter gebruik te maken van deze inkoopactie.


Rechtstreeks materialen bestellen bij Groendak

Bij Groendak kun je materialen bestellen voor het zelf aanleggen of laten aanleggen van een groen dak. Een offerte vraag je hier aan. En kijk vooral naar de verschillende voorbeelden. De subsidie vraag je zelf aan.


Datum: dinsdag 17 mei 2022.

Locatie Duurzaamheidscafé: Bibliotheek Gooi en Meer, Wilhelminaplantsoen 18 in Bussum.

Start: 19.30 uur.


Zelf een groen dak aanleggen?

Bekijk hier hoe Bussummer Anke Bombosch dat heeft gedaan met veelal tweedehands en gratis materialen.


Commentaires


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page