Half mei is het weer zover: dan maken 200.000 scholieren hun eindexamen. Het onderwerp waar ze nu en in de toekomst sowieso mee te maken krijgen, staat echter niet op het examen: klimaatverandering. Daar brengt het Ministerie voor de Toekomst verandering in.
Klimaatverandering. Je hoort en leest er veel over. Maar hoe zit het nu echt? Wat zijn de oorzaken, wat zijn de gevolgen en welke oplossingen zijn er? Om de urgentie rondom klimaatverandering, de energietransitie en het belang van onderwijs onder de aandacht te brengen, organiseert het Ministerie voor de Toekomst op 17 mei het Klimaatexamen. Dit examen geeft je inzicht en belangrijker: ideeën hoe je zelf je steentje bij kan dragen.
Online kan iedereen het examen maken
In heel Nederland zitten op 17 mei bekende Nederlanders, top van het bedrijfsleven en overheid met gespannen gezichten klaar in kleine gymzalen waar zij het examen over de meest prangende uitdaging van de eeuw zullen maken. Op dat moment zal ook het grote publiek het examen online kunnen maken. In Gooise Meren organiseert Nynke Visser uit Bussum van Innivity het Klimaatexamen. Veertig min of meer bekende inwoners maken die ochtend het examen bij opleidingsinstituut Bouwmensen in Bussum. Wil je hier graag bij aanwezig zijn? Stuur een mail met motivatie naar: Nynke.visser@innivity.nl
Het klimaatexamen is voor de goede orde een even fictief examen als het Ministerie voor de Toekomst een fictief ministerie is dat het examen initieert. Wel worden de vragen uitgewerkt door de examencommissie, met wetenschappelijke borging door het KNMI en de Universiteit Utrecht. Ter voorbereiding vind je op www.klimaatexamen.nl diverse achtergrondartikelen, die je wellicht van pas gaan komen!
Je kunt je inschrijven als middelbare school, student of volwassene.
Het Klimaatexamen bestaat vier onderdelen:
I. Oorzaken
âž” Hoeveel van de extra energie gaat in de atmosfeer zitten
âž” Hoe verhoudt onze klimaatimpact zich tot de Global South?
II. Gevolgen
âž” Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering
âž” Welke landen ondervinden meeste schade
âž” Welke feedback-loops zijn er
III. Oplossingen
âž” Energieverspilling
âž” Duurzame energie
âž” Plantaardig voedsel
IV. Eigen bijdrage: Wat doe jij voor het klimaat?
Deelnemers ontvangen 2 weken na het examen de uitslag, deze is niet openbaar.
Comments