top of page

Artikel

Lokaal voedsel, direct van boer of imker


Onze steeds groter wordende werkgroep stadslandbouw was deze week op bezoek bij boer Lucas van boerderij Vers Van 't Land uit Naarden. De groep is door Lucas enorm bijgepraat over mogelijke stukken grond voor stadslandbouw binnen de gemeentegrenzen. Wat wij gek genoeg niet wisten is dat je bij deze boerderij kakelverse boxen met groente, fruit en zuivel van eigen land en dier kunt kopen. Je kunt kiezen voor alleen groente, fruit, zuivel of een mix daarvan. Lekkere seizoensproducten met een eerlijke prijs voor jou én boer Lucas.


LOKAAL GEPRODUCEERD VOEDSEL

Op meer plekken kun je lokaal geproduceerd voedsel kopen. Honing van lokale bodem kun je kopen via imkerdegraaf@kpnmail.nl (035-6910952) voor een lekker potje honing. Er zijn verschillende imkers actief, kijk voor meer info op de website van de Imkervereniging Bussum.


Bij VKUS op de Huizerweg 50 in Bussum is 95% van het assortiment duurzaam en uit de buurt. Dat kan dus ook net over de gemeentegrens zijn. Wat VKUS bijzonder maakt, is dat ze een groot assortiment plantaardig zuivel hebben. De chocomel op basis van erwten bijvoorbeeld is geweldig lekker. Ze hebben vaak proeverijen in de winkel.

GROENTECLUB BUSSUM

Weliswaar komen de producten voor een groot deel van het collectief BioRomeo. Dat is een collectief van ongeveer 25 boeren uit de Noordoostpolder. De uitgifte wordt in Bussum geregeld door een grote groep leden van de Groenteclub.

Met dit lokale initiatief maakt de Groenteclub biologisch groente en fruit bereikbaar voor een groot publiek. Voor mensen die bewust willen eten en over een beperkt budget beschikken. Doordat de leden meehelpen wordt de prijs laag gehouden. Doordat er geen sprake is van tussenhandel, doordat ze geen winst maken en alle leden meewerken, betalen de leden een relatief lage prijs voor biologische (dynamische) groente en fruit. De groente is kraakvers. Vaak de vorige dag geoogst. Soms zelfs op de ochtend voordat het naar de Groenteclub gaat. Meld je hier aan om deel te nemen.


BIOLOGISCHE ZONDAGSMARKT

Elke 1e en 3e zondag van de maand kun je van 11-15 bij De Groene Afslag biologische producten kopen. De markt wordt steeds groter en is echt een lekker uitje om naartoe te gaan. Vergeet vooral niet het heerlijke, biologische brood te proeven van het op het terrein gemaakt brood van Het Graanschap. Bij hoge uitzondering is de markt van a.s. zondag wegens zeer slecht weer geannuleerd.


PODCAST OVER LOKALE VOEDSELKETENS IN WEESP ​Informatieve podcast waarin boeren, burgers en tuinders hun praktijkverhalen delen. Deze podcast is gestart ter inspiratie én als aanmoediging, want gezond en lokaal voedsel beschikbaar maken voor iedereen, dat kunnen we echt alleen samen bereiken. Te beluisteren via Spotify en Soundcloud.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page