top of page

Artikel

Meedoen aan citizen science dit weekend: geef de meest getelde vogel in je tuin of balkon door


Veel voorkomende tuinvogels als de gaai, heggenmus en grote bonte specht.

Doe ook mee met de nationale tuinvogeltelling in je achtertuin of balkon. Vandaag tot en met zondag wordt er overal geteld met als doel in kaart te brengen hoe vogels in de winter onze tuinen en balkons gebruiken.


Voor de 18e keer organiseert Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek deze nationale telling. Vorig jaar was al een record gebroken toen meer dan 90.000 Nederlanders meetelden. Maar dit jaar, ongetwijfeld ook door het feit dat de meeste mensen maar thuis zitten, hebben maar liefst 117.000 mensen zich opgegeven. Vooraf opgeven is niet verplicht trouwens, dus dit aantal zal nog veel hoger worden.


Jouw tuinvogels tellen in 3 makkelijke stappen

  1. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in jouw tuin of balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tui of balkon? Die tellen niet mee.

  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in jouw tuin of balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*

  3. Jouw telling geef je op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via de mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor meteen voor je klaar. Vul jouw telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na jouw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag. Ook handig om de vogelsoort op te zoeken als je deze niet herkent. Het verschilt per regio natuurlijk maar de huismus en koolmees komen het meest vaak voor.

Top 5 tuinvogels in Nederland. Op 1 de huismus, 2 koolmees, op 3 de pimpelmees, op 4 de kauw, nummer 5 is de merel.

Waarom tuinvogels tellen?

Alle tuinvogeltellingen samen laten in de loop der jaren veranderingen zien. Een opzienbarende en tegelijkertijd alarmerende wending is bijvoorbeeld de afname van de spreeuw. Die kukelde van de 3e plek tijdens de allereerste tuinvogeltelling in 2003 naar een plek buiten de top 10 in 2016. Niet voor niets was 2014 het Jaar van de Spreeuw, met veel onderzoek naar deze soort. De huismus komt heel veel voor maar in Brabant wordt deze in slechts 45% van de tuinen gesignaleerd. Dat zou te maken kunnen hebben met een gebrek aan nestgelegenheid. Maar ook met tekort aan voedsel, insecten met name, vanwege het overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zoiets komt aan het licht door de tellingen. Er zijn tal van citizen science projecten in Nederland waar je aan mee kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld de luchtkwaliteit meten, meedoen aan een onderzoek naar essentaksterfte of registreren hoeveel bodemdieren je tegenkomt. Op de website van de Universiteit van Wageningen lees je meer over citizen science. Ook heel goed om hier met je kinderen en/of buren aan mee te doen!


Leuk om te weten!

  • Twitter mee over de tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel je locatie en telling.

  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.

  • Op de pagina tuinvogels vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.

  • Op Nature Today lees je hoe je je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk inricht. Kies bijvoorbeeld bodem bedekkende, inheemse plantensoorten die in verschillende jaargetijden bloeien. Heb je een plat dak? Overweeg dan sedum als begroeiing. Het trekt insecten aan en houdt water vast. Bovendien heeft het een isolerende werking.

  • Omgevingseducatie Gooi, Vecht en Eemstreek heeft veel goede tuinvogeltips verzameld van Paul van der Poel van de Vogelwerkgroep Het Gooi e.o. Vetbollen moet je bijvoorbeeld nooit in een netje ophangen, ze kunnen daarin verstrikt raken. Hang een garde ondersteboven aan een tak en doe daar de vetbol(len) in.

Ben je echt enthousiast geworden van alle vogels in je tuin of balkon! De Vogelbescherming geeft een gratis cursus Tuinvogels. Oh ja, heb je een kat? Lees dan hier wat je kunt doen om het deze vogelmoordenaar moeilijk te maken vogels te doden.



Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page