top of page

Artikel

Tel ook Insecten Mee, bijeenkomst 29 april

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden



UPDATE 16 april van IVN, LandschappenNL en Naturalis: Afgelopen weekend telden meer dan 3.500 tellers bijna 80.000 bijen. Dit is het hoogste aantal getelde bijen sinds 2022. Het mooie, zachte lenteweer van het afgelopen weekend heeft hier zeker aan bijgedragen. De honingbij en de rosse en gehoornde metselbij werden het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. Voor bijenexperts zijn de resultaten van de achtste editie van de Nationale Bijentelling enorm interessant. Nu het weer dit jaar uitzonderlijk warm was voor deze periode, lieten bijen zich makkelijker zien dan gedurende de koude en natte tellingen van de afgelopen twee jaar. Er zijn dit jaar meer bijen geteld dan in die twee jaren, maar nog steeds minder dan het aantal bijen in 2022. Opvallend is dat de rosse en gehoornde metselbij in de top drie staan, en dat de aardhommel flink is gezakt ten opzichte van vorig jaar. Lees het volledige artikel hierover op naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=33754


Ā 

Waarom bijen tellen? Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. "80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten", aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. "Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen".


Waarom word er elk jaar geteld?

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.


Biesmeijer legt uit waarom: "Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland". Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten. Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 75.000 bijen en zweefvliegen.


Tel je mee?

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Tel een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Loop rustig ƩƩn rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het online telformulier. Geef je op via www.nationalebijentelling.nl/ik-tel-mee.


Voer de bij bij op 22 april

Op 22 april kun je op een aantal adressen in Gooise Meren een gratis zakje bloemzaad ophalen. De locaties vind je op voerdebijbij.nl/voedselbanken


Tel Insecten Mee in 2025/2026

In onze gemeente wordt, samen met de gemeente Hilversum, gewerkt aan het meetbaar maken van biodiversiteit. Vorig jaar zijn zij gestart met TIM (Tel Insecten Mee), een project van De Vlinderstichting. TIM is een vijf jaar durend project, waarbij inwoners/vrijwilligers worden begeleid in het observeren en tellen van insecten. Door vlinders te tellen, krijgen we waardevolle inzichten in de biodiversiteit binnen onze gemeente.


De eerste resultaten van TIM zijn binnen! Op 12 april zijn de resultaten gepresenteerd.

ā˜€ļø Dagvlinders: Op 5 routes zijn er 73 tellingen uitgevoerd, waarbij 1.194 dagvlinders zijn waargenomen. Veelvoorkomende soorten zijn het bont zandoogje, koolwitje, dagpauwoog, icarusblauwtje en atalanta.


šŸŒ™Ā Nachtvlinders: Met 3 nachtmeetpunten en 25 metingen zijn er 41 verschillende soorten waargenomen (73 exemplaren), waaronder de zwartkamdwergspanner, huismoeder, vierbandspanner en groene korstmosuil.


29 April - bijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers

Op dinsdagavond 29 april 2025 is er een startbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers, bij De Groene Ruijter op de De Ruijterlaan 24 in Bussum. GeĆÆnteresseerde inwoners van de gemeente Gooise Meren en Hilversum leren hier hoe ze kunnen meedoen aan de tellingen en hoe ze de meest voorkomende vlinders kunnen herkennen. Ook is het mogelijk om hommels en libellen te tellen. Aanmelden kan op www.vlinderstichting.nl/tim/tel-insecten-mee-hilversum-en-gooise-meren.

Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page