top of page

Artikel

PechaKucha met Bussums tintje


De redactie van Samen Sneller Duurzaam gaat graag op expeditie naar duurzame bijeenkomsten en initiatieven. Zo waren wij onlangs bij de Natuurtop op de Floriade, hebben wij geluisterd naar de Koningslezing van Marjan Minnesma in de Remonstrantse gemeente Bussum. En zijn we op bezoek geweest bij Daan van Alkemade die in een Hilversumse hangar spullen opknapt die anders op de stort terecht komen.


Wij delen onze tijdelijke kantoorruimte in Bussum op de Groene Ruijter met Sabine Ottervanger van FamFam. Vorig jaar is zij een online platform gestart voor tweedehands kinderspullen. En dat doet ze slim door weliswaar uit te breiden maar het toch lokaal te houden. Sabine was uitgenodigd om te pitchen op de PechaKucha, georganiseerd door onze vrienden van de Hilversum100, samen met tien andere duurzame doeners. Natuurlijk waren wij daar als fan van FamFam bij.


Wat is een Pechakucha?

PechaKucha is Japans voor prietpraat. Twee Japanse architecten hadden genoeg van ellenlange presentaties en bedachten een format om een presentatie korter en interessanter te maken. In een PechaKucha deel je je presentatie in twintig beelden. Elk beeld wordt exact twintig seconden getoond, niet langer. Als spreker heb je hier ook geen invloed op; het volgende beeld staat na twintig seconden op het scherm. Voor de spreker een interessante exercitie om je grote idee waar je wel uren over kunt vertellen, samen te ballen tot de kern. En vooral ook voor de toehoorder want er zit eigenlijk niets overbodigs in de pitch. Je aandacht blijft erbij en beter nog, je raakt enthousiast.


Hieronder lees je meer over de elf sprekers. Met dank aan Hilversum100 en PechaKucha Hilversum voor onderstaande tekst en foto's! En de prachtige bos bloemen die op veel foto's staat is een hoogsteigen Toma boeket.

Toma Smit – De impact van bloemen

De vraag ‘Bloemen zijn toch altijd biologisch?’ wordt haar serieus vaak gesteld. Maar dat snapt ze ook eigenlijk wel. Want bloemen associëren we met de natuur, met buiten, bijen en vlinders. Maar helaas hebben bloemen een enorme milieu-impact! Wist je bijvoorbeeld dat één boeket telen in een kas of het van ver halen vergelijkbaar is met de energie die nodig is om 18x de was te doen op 40°C, of om 24 dagen televisie te kijken, of om 12 dagen te koken op gas. 4 kilo C02 per bos.


Toma Smit heeft een bijzondere bloemenservice. Zij maakt boeketten met lokaal, biologisch en duurzaam geteelde bloemen. Op tuinderijen in en om Hilversum plukt Toma de allerschoonste bloemen van het land. Deze worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteeld en ze brengt haar boeketten rond per bakfiets in het Gooi. Toma’s missie is om mensen bewust te maken van de milieu-impact van de gangbare sierteelt en laat zien dat het ook anders kan!


Harco van den Hil – Het grootste zonnedak van Hilversum

Hoe lang zijn de beleidsmakers al aan het praten over klimaatverandering en energietransitie? En waar staan we nu? Harco van den Hil, werkt als innovatieadviseur vaak mee aan het ontwikkelen van nieuwe ideeën of plannen om te verduurzamen. Ervan overtuigd dat de grote transitie die nodig is, niet tot stand komt, als het blijft bij visies of strategieën, zocht Harco een paar jaar geleden de echte actie. Dichtbij huis in Hilversum. Dertig jaar ervaring met innovatie en veranderingsprocessen in de grote industrie, in het midden- en kleinbedrijf en met overheden, leerde hem dat je best een visie mag hebben (moet hebben, zelfs), maar dat je ook een keer moet beginnen!

In zijn verhaal over ‘het grootste zonnedak van Hilversum’ legt hij uit hoe enthousiaste ondernemers in Hilversum Zuidwest de schouders eronder zetten om met elkaar in 2030 meer energie duurzaam op te wekken dan dat ze gebruiken.


Luc Pieters – Jongeren en de energietransitie

Welk klimaattype ben jij? Wat is jouw voetafdruk? Middelbare scholieren ontdekken het op 20 november 2022 tijdens het Klimaatfestival in De Vorstin. “54% van de jongeren is pessimistisch over de toekomst”, zegt initiator Luc Pieters van HilverZon. “Vooral klimaatverandering maakt hen bezorgd.” Tijdens het festival vertellen inspirerende sprekers hoe de jongeren zelf kunnen werken aan een duurzame wereld en gaan jongeren daarover met elkaar in gesprek. Vanzelfsprekend treden er ook verschillende bands op voor een echte festivalsfeer. Het klimaatfestival is bedoeld jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Het festival wordt georganiseerd samen met een groep actieve leerlingen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Luc vertelde meer over het hoe en waarom van dit initiatief.


Vybeke Pieters – De korte voedselketen

We leven op te grote voet! We eten van over de hele wereld, verbouwen voedsel ten koste van een gezonde bodem en we verspillen ontzettend veel voedsel. Wie wil dat nou niet anders?! Geïnspireerd door het boek “Wat gaan we eten” van Carolyn Steel, is Vybeke Pieters overtuigd geraakt van de grote rol die voedsel heeft in de transities die voor de deur staan. Klimaat, water, bodem, biodiversiteit, gezondheid, lokale economie en grondstoffen. Voedsel raakt dit alles aan. Denken en organiseren vanuit de voedselketen kent alleen maar plussen.

Laten we de Gooise voedselketen in beeld brengen en de verantwoordelijkheid terugbrengen waar die hoort: bij ons allemaal en in de eigen regio. Wie doet wat, waar willen we afscheid van nemen en wat willen we versterken? Samen kunnen we het! Voedsel, we kunnen niet zonder. En voedsel is daarom misschien wel de beste sleutel tot grote transities. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met de (korte) voedselketen. Van bovenaf met landelijke, regionale en lokale visies, maar vooral ook van onderaf. En er zijn al mooie initiatieven in de eigen regio. Een daarvan is voedselvereniging Ons Eten Hilversum, dat weer samenwerkt met andere initiatieven. Stap in, doe mee!


Roos Rijcken – Bomen met Roos

Volg je hart. Roos Rijcken hoort het al haar hele leven, maar klopt het wel? Haar hart klopt, maar ze heeft nooit helemaal gesnapt hoe je het volgen moet. Er zijn van die mensen die van jongs af aan al weten wat ze willen worden als ze later groot worden. Roos niet! Ze deed maar wat en zag voor haarzelf geen lijn. Carrière vond ze een vies woord. Toch is het haar nu gelukt om een richting te vinden: bomen. Al haar activiteiten worden overkoepeld door bomen. En dan bedoelt ze niet alleen die prachtige schepsels in het bos, maar ook bomen als werkwoord (langdurig en uitgebreid met elkaar praten). Door bomen centraal te zetten, gaat haar hart open en dat helpt als je het volgen wil. Ze maakt mooie objecten van gesprokkeld hout en ze gebruikt bomen in haar werk als coach. De natuur heeft bescherming nodig en dat kunnen we alleen maar samen doen. Roos nam ons mee in haar verhaal; hoe bomen ons kunnen helpen om duurzaamheid te implementeren in je leven en om de natuur op onze planeet te behouden.


Mariël van Stiphout – De luxe van duurzaamheid

Mariël van Stiphout-Zwartkruis wil haar steentje bijdragen aan een no-waste samenleving. In haar winkel Sweet/Repeat kids boutique verkoopt ze zo goed als nieuwe merkkinderkleding, kinderboeken en houten speelgoed. Een gezellige toegankelijke winkel, waar kinderen lekker kunnen spelen en ouders de rust hebben om te shoppen. Met blije klanten, de inbrengklant omdat hun mooie preloved kleding op een zorgvuldige manier een tweede leven krijgt. En de kopende klant omdat ze mooie merkkleding of andere items kunnen kopen voor een fractie van de nieuwprijs. Met gemiddeld 250 nieuwe items per week vernieuwen we dagelijks! Circulair en kwaliteit daar draait het bij ons om dus: “de luxe van duurzaamheid”. Ook in de inrichting van de winkel is de duurzaamheid doorgevoerd. De kledingrekken en alle tafels zijn tweedehands. De prachtige luxe balie komt uit het oude McGregor pand. Inspiratie voor andere ondernemers om zoveel mogelijk duurzaam te ondernemen.


Jort Meijer – Aquathermie in Muiderberg

Collectieve warmtenetten zijn duurzaam en betaalbaar in wijken waar een warmtebron voorhanden is, en daarmee een interessant alternatief voor private of individuele oplossingen. Bewonersinitiatieven kunnen helpen deze collectieve oplossingen te realiseren, maar hebben support van de overheid nodig (in de vorm van regie en financiën) om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Vanuit KPMG, waar Jort Meijer werkt, helpt hij bedrijven en organisaties om hun bedrijfsmodel duurzaam te maken. Dat betekent op dit moment vooral de uitstoot van CO2 in hun gehele waardeketen te verminderen en in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Vanuit de passie voor deze materie is Jort een van de eerste bewoners van Naarden Vesting die binnenkort van het gas af gaat… Het kan dus maar het kost voor individuele bewoners, veel geld. Jort is in de gelukkige omstandigheid dat hij dat kan betalen, maar dat is niet iedereen en kan dus niet overal…

Daan van Alkemade – Het gat tussen stort en kringloop

Daan van Alkemade heeft een loods in bruikleen van de gemeente Hilversum waar hij spullen opknapt die anders weggegooid zouden worden. Onder de naam ‘Opwaarts’ gaat hij daar aan de slag met hergebruik en upcycling. Het eerste jaar kijkt hij puur naar wat er binnenkomt (dus wat er bij de straat staat of wat mensen gratis op marktplaats zetten voordat ze het naar de stort brengen). In een half jaar heeft dat al een heleboel bruikbaar bouwmateriaal opgeleverd en een hele verzameling prachtige meubelen.

Ook zijn er al een aantal samenwerkingen ontstaan, zo maakt een lokale leerbewerker tassen van oude leren bankstellen die hij bij de straat vindt. Soms geeft Daan spullen een nieuwe functie, upcycling dus. Hij maakt graag lampen van oude haardrogers of foto-vergroters. Ook maakt hij voor omroepen op het mediapark kantoortafels van bijvoorbeeld een oude kabelhaspel. Daan wil het liefst met zoveel mogelijk andere upcyclers en hergebruikers samenwerken. Hij hoopt dat er daar een paar van in de zaal zaten. Ook hoopt hij dat het publiek mee wil speuren naar spullen die gered moeten worden.


Rens Wijnakker – De Groene Loper

Hilversum Oost is een van de meest verharde en dichtbevolkte buurten van Hilversum. Regelmatig staat het blank na een regenbui en in de zomer is het bloedheet. Werkgroep de Groene Loper werkt aan een groenere wijk, want dit zorgt voor minder hitte en wateroverlast. En natuurlijk voor een fijne omgeving voor mensen en dieren. Dat doen ze samen met de gemeente en bewoners. Alle beetjes (en bijtjes) helpen: van bloembakken en regentonnen en het planten van losse bomen tot de transformatie van pleinen tot kleine parkjes. Rens Wijnakker is landschapsarchitect en zelf bewoner van Hilversum Oost en in deze PechaKucha-presentatie vertelde hij wat er tot nu toe bereikt is en wat er verder gedaan wordt om “oost” groener en fijner te maken.


Sabine Ottervanger – preloved: de norm voor kinderspullen

Als moeder van twee zonen liep Sabine Ottervanger tegen een probleem aan, ze ging het onderzoeken en kwam met een idee om een platform te ontwikkelen dat het makkelijker maakt om kinderspullen in de buurt uit te wisselen: FamFam. Met een achtergrond in de marketing communicatie in de entertainment- en digitale industrie en een groen hart heeft Sabine grote ambities om de baby- en kindermarkt te verduurzamen.

Baby- en kinderspullen. Elke ouder weet hoeveel verschillende dingen je nodig hebt, hoe snel ze eruit groeien en hoe duur dit is om te kopen. Maar wat als je graag een duurzame keuze wil maken bij de aanschaf ervan. En wat doe je ermee als je ze niet meer nodig hebt?


Jaco Meerveld – ÷=x

Jaco Meerveld is opgeleid als verpleegkundige binnen de zorg voor verstandelijk gehandicapten, Hij werkt inmiddels meer dan 25 jaar in dat vak: elke dag met plezier groeit hij door er te zijn voor die ander. Na zijn studie ontdekte hij dat het bezig zijn met techniek zeker ook zijn interesse had. Hij kocht zijn eerste oldtimer waar hij graag aan kluste. Vijf jaar geleden kwam Tim bij hem in de straat in Hilversum wonen. Zij deelden hun oldtimer-liefde. Dus werd het samen klussen. Jaco ontdekte dat hij het samen klussen prettig vond en dat het uitvoeren van klussen voor iemand anders een diepere laag aantikt. Dit motiveerde hem zo, dat hij de wens koesterde om dit niet alleen voor zichzelf te houden. Delen is vermenigvuldigen! Zo ontstond het Klusklooster: een plek waar techniek een middel is tot ontmoeten.

댓글


Overige artikelen

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page