top of page

Artikel

Raadsakkoord voor beleidsnota Voedseltransitie 2025-2050

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Vandaag is deze ambitieuze beleidsnota aangenomen door de gemeenteraad van Gooise Meren. Hiermee is een cruciale stap gezet in de richting van een circulair, duurzaam, eerlijk en gezond voedselsysteem, gedreven door zowel de groeiende maatschappelijke vraag als de noodzaak om in te spelen op nationale en Europese beleidsontwikkelingen.


Yvonne Faber (l) interviewt wethouder Boudewijnse tijdens ƩƩn van de drie bijeenkomsten waar input is gegeven voor de beleidsnota Voedseltransitie 2025-2050.
Yvonne Faber (l) interviewt wethouder Boudewijnse tijdens ƩƩn van de drie bijeenkomsten waar input is gegeven voor de beleidsnota Voedseltransitie 2025-2050.

Wethouder Duurzaamheid en Gezondheid, Barbara Boudewijnse, benadrukt in de nota de urgentie van deze transitie: "De vraag voor wetenschappers en beleidsmakers is niet zozeer óf een voedseltransitie moet plaatsvinden, maar hóe deze gerealiseerd moet worden. Met deze nota wil de gemeente Gooise Meren richting geven aan lokale ontwikkelingen die bijdragen aan een circulair voedselsysteem dat in 2050 duurzaam, eerlijk en gezond is".


De voedseltransitie wordt gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid en een lerend proces. Onze gemeente zal haar rol als aanjager en voorbeeld invullen en inspelen op nieuwe maatschappelijke trends. De beleidsnota vormt het kader voor het ondersteunen van landelijke en lokale ontwikkelingen en maatregelen. De komende tijd zal dit beleid verder worden uitgewerkt in een concreet uitvoeringsprogramma, met aandacht voor financiƫle middelen en monitoring van maatschappelijke effecten. Met deze integrale aanpak wil Gooise Meren een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem, waarin zowel de planeet als de gezondheid van de inwoners centraal staan.


Vier pijlers voor een duurzame toekomst


Onze gemeente heeft een beperkte, maar cruciale invloed in deze brede transitie en kiest ervoor om actief te informeren, stimuleren en faciliteren. De beleidsdoelen zijn vertaald naar onderstaande vier focusgebieden.


1. Circulaire en duurzame voedselproductie

Het doel is om in 2050 een duurzame, circulaire en economisch vitale voedselproductieĀ in Gooise Meren te realiseren die bijdraagt aan natuurbehoud en biodiversiteit. Dit omvat onder meer het ondersteunen van agrarische ondernemers bij het ontwikkelen van toekomstbestendige verdienmodellen, zoals natuurbeheer en sociale nevenactiviteiten. Ook nieuwe voedselproducenten worden ondersteund bij het opzetten van duurzame bedrijfsmodellen. De gemeente werkt hiervoor nauw samen met lokale boeren, LTO, het waterschap en de provincie.


2. Gezonde en duurzame voedselkeuzes

In 2050 moeten gezonde en duurzame voedselkeuzes gemakkelijkĀ zijn voor alle inwoners en ondernemers. De gemeente wil het aanbod van gezonde en duurzame voeding bij publieke organisaties (scholen, sportlocaties, zorginstellingen) vergroten, conform de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Daarnaast wordt ingezet op bewustwording bij kinderen door middel van voedseleducatie en wordt gestreefd naar een vermindering van het ongezonde voedselaanbod in het straatbeeld, onder andere door dit te borgen in de Omgevingsvisie en het Horecabeleid. Samenwerking met GGD, Voedingscentrum en lokale initiatieven is hierbij essentieel.


3. Duurzaam voedsel van dichtbij

De gemeente streeft ernaar dat in 2050 duurzaam geproduceerd voedsel uit de regio breed beschikbaarĀ is voor inwoners en ondernemers. Dit wordt bevorderd door het realiseren van eetbaar groen in de openbare ruimte zoals fruit- en notenbomen en het ondersteunen van diverse 'bottom-up' stadslandbouwinitiatieven, zoals moestuinen, voedselbossen en schooltuinen. De samenwerking met organisaties zoals onze beweging en andere lokale en regionale partners staat hierbij centraal om de voedselketen te verkorten.


4. Minder voedselverspilling en hergebruik organische grondstoffen

Gooise Meren draagt bij aan de landelijke doelstelling om de voedselverspilling in de gemeente met 50% te verminderen tegen 2030 en om in 2050 organische reststromen optimaal te hergebruiken. Dit focusgebied zal verder worden uitgewerkt in het uitvoeringsprogramma van de beleidsnota, maar de intentie is duidelijk: efficiënter omgaan met voedsel en grondstoffen.


Voor het uitvoeren van de Voedselvisie 2025-2050 is iedereen in de voedselketen nodig, van boer tot consument. Heb je een initiatief? Wil je sparren? Neem contact op met onze kwartiermaker Kees Hogenbirk. Wil je meteen een aanvraag voor ondersteuning van je initiatief doen, vul dan ons formulier in.



Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page