top of page

Artikel

Repair Café Bussum bestaat 10 jaar!


Het is alweer tien jaar geleden dat het Repair Café Bussum werd opgericht. Wat vanaf de eerste dag een mooi initiatief was is nu echt niet meer weg te denken. De vrijwilligers hebben zeker 5000 reparaties verricht in al die jaren.


Met name de huishoudelijke apparaten worden veel ingebracht om te kijken of het nog gemaakt kan worden en een tweede leven kan krijgen. Ontelbare stofzuigers, koffiezetapparaten en stoomstrijkijzers zijn weer aan de praat gekregen. Soms is het een kwestie van een nieuw stekkertje, een ander boutje of moertje en het werkt weer.

Vanuit de Milieuraad Bussum werd tien jaar geleden gekeken of het eerste lokale café opgericht kon worden. Al snel bleek dat ze wel aan vrijwilligers met gouden handjes konden komen. Neem bijvoorbeeld Frans Snijders Blok die er al vanaf het begin bij is.

25 tot 45 reparaties per Repair Café

“Ik deed al voor de buurt allerlei reparaties omdat ik dat leuk vond om te doen. Daarbij vind ik het zonde om spullen weg te gooien die je nog makkelijk kunt gebruiken als je ze repareert.” Ook Ruud Schilperoort vertelt dat hij al heel wat spulletjes heeft gerepareerd als vrijwilliger. “We doen zo’n 25 tot 45 reparaties per keer. Vooral oudere mensen komen graag langs. Niet alleen om hun apparaten te laten maken, maar ook voor een praatje en wat gezelligheid.”

In vergelijking met tien jaar geleden is het fijn dat ze nu niet meer van locatie rouleren. De organisatie heeft een vaste stek in het Denksport Centrum. “We zijn vooral een stuk professioneler geworden”, vertelt Petra Olgers die ook al vanaf het begin bij het Repair Café is betrokken. “Steeds meer mensen worden zich bewust dat goedkoop vaak duurkoop is. Apparatuur met plastic onderdelen zijn kwetsbaarder en lastiger te repareren. Als je iets met metalen onderdelen koopt is de kans groter dat het langer meegaat en nog te repareren is.”


Op dit moment zijn er zo’n 15 tot 20 reparateurs actief in Bussum en zijn er ruim 30 vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen als gastheer of gastvrouw. Inmiddels is er veel mogelijk: van het laten repareren van sieraden tot televisies. De kennis is in huis en als die er niet is, proberen de reparateurs wat ze kunnen om het werkend te krijgen. Olgers: “Soms hoor je gewoon het gejuich als ze weer wat aan de praat hebben gekregen. Dat is iedere keer leuk. Ik heb hier de mixer van mijn oma in mijn handen. Die was kapot, maar inmiddels weer werkend dankzij het Repair Café. Het bleek een loshangend draadje te zijn, supersimpel. Dat soort reparaties aan spulletjes met emotioneel waarde blijft ook erg mooi.”


Label van repareerbaarheid per 2025

Het is de taak van de nieuwe voorzitter Johan Vos om te zorgen dat de continuïteit blijft. “We hebben vroeger ook cursussen gegeven om kennis door te geven. En we gingen naar locaties zoals verzorgingshuizen. Het kan zomaar dat we dat weer gaan oppakken. Ook kijken we uit naar het label van repareerbaarheid dat in 2025 wordt ingevoerd. Dan weet je dat de fabrikant zijn spullen zo heeft gemaakt dat je er nog bij kan om het te maken. Weggooien en wat nieuws kopen hoeft dan niet. Want des te zuiniger we met grondstoffen om kunnen gaan, des te beter.” De oorspronkelijke doelstelling van de Repair Café’s is dan ook om repareren terug te brengen in de maatschappij. Dat lijkt in Bussum aardig te lukken.


Het eerstvolgende Repair Café is op 8 juli van 10.00 tot 13.00 uur in het Denksport Centrum Bussum aan de Nieuwe Englaan 6. Ook in Muiden en Naarden worden maandelijkse Repair Cafés georganiseerd. Kijk voor de data in onze agenda.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page