top of page

Artikel

Tel Insecten Mee in Gooise Meren


Op 24, 25 en 26 mei kun je op zoek gaan naar de Argusvlinder; een bedreigde vlindersoort

Afgelopen maart hebben wij in samenwerking met Filmhuis Bussum een speciale vertoning georganiseerd van de documentaire Groenkijkers. Hier zag je het markante trio Henk, Guido en Paul die al meer dan 20 jaar insecten tellen. De Vlinderstichting organiseert nu samen met de gemeentes Gooise Meren en Hilversum dit jaar een nieuw project, namelijk Tel Insecten Mee (TIM). Samen met inwoners brengen zij in kaart welke dagvlinders, nachtvlinders, libellen en hommels er in de gemeente zijn en wat zij voor deze diertjes kunnen doen. En jij kunt dus mee helpen!


Is tellen moeilijk? Nee hoor, iedereen die de natuur interessant vindt kan meedoen. De Vlinderstichting kijkt samen met jou wat het beste bij je past. Voor dagvlinders, nachtvlinders en hommels is geen of weinig voorkennis nodig. Voor libellen is enige soortenkennis vooraf wel handig. De locatie waar je gaat tellen, wordt ook in overleg bepaald. Heb je een favoriet plekje ergens anders dan rondom je huis? Hartstikke leuk, dat kan allemaal.


Startbijeenkomst 28 mei

Wil je ook mee tellen? Kom dan naar de startbijeenkomst op 28 mei. Inloop om 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur op de Korte Noorderweg 22 in Hilversum. Op deze avond leer je alles over vlinders, libellen en hommels en krijg je uitgelegd wat deelname aan het Tel Insecten Mee project inhoudt. Aanmelden kan via https://www.vlinderstichting.nl/tim/tel-insecten-mee-hilversum-en-gooise-meren


Argusvlindertelweekend in mei

Net als in de afgelopen tien jaren is er ook dit jaar in mei weer een argusvlinder telweekend. Iedereen kan meedoen door 24, 25 & 26 mei op zoek te gaan naar de argusvlinder. We horen graag of en hoeveel er gezien worden.


De argusvlinder is een zorgenkindje onder de dagvlinders. De afgelopen twintig jaar is de soort enorm achteruit gegaan en is er nog geen 10 procent over. Vooral in het oosten van het land is de soort vrijwel overal verdwenen, in het westen van het land kelderen ook het aantal vliegplaatsen en de aantallen argusvlinders. De bedoeling is om met de telling ook op plekken waar de argusvlinder al enige tijd niet meer is gezien te zoeken, in de hoop dat de soort er wellicht nog wel aanwezig is.


Nulwaarnemingen

Als je hebt gezocht, maar er geen hebt gevonden, wil de Vlinderstichting die telling wel erg graag doorkrijgen, want juist nulwaarnemingen zijn heel belangrijk. De resultaten gebruiken ze voor de bescherming van deze soort. We weten al wel wat over de oorzaken van de achteruitgang, maar er zijn ook nog zaken onduidelijk. Hoe beter we weten waar de vlinder nog wel en niet (meer) voorkomt, hoe beter we kunnen achterhalen welke elementen van belang zijn. Meer info over hoe je de telling registreert vind je op https://www.vlinderstichting.nl/argusvlinder/argusvlindertelling

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page