top of page

Artikel

Van plastic dop tot knikkertegel


Leerlingen van de Julianaschool Kwartellaan in Bussum neemt de eerste plastic knikkertegel in gebruik.

De bijna 300 leerlingen van de Bussumse Montessorischool hebben de laatste tijd veel geleerd over plastic, zwerfafval en recycling. Zo weten ze inmiddels dat een plastic dop altijd in het milieu blijft slingeren of bijvoorbeeld een dier verstikt. Inez Stertefeld en Nadine Schartz van Plastic Circle hebben in alle groepen een gastles gegeven en zijn verrast hoeveel de kinderen (4-12 jaar) al weten over de plastic soep.


Dat is niet zo heel gek. Leerkracht Charlotte Meijers: "Wij willen met de school meer aandacht besteden aan duurzaamheid en dragen dat een warm hart toe. Ik ben bijvoorbeeld diep onder de indruk van 'A life on our planet' van David Attenborough. Daar laat ik delen van zien in de les en hebben er dan een groepsgesprek over".


10.000 verzamelde doppen

Na de gastlessen van Inez zijn de leerlingen thuis op jacht gegaan naar plastic doppen van melkpakken, petflessen en allerlei andere verpakkingen. Zo heeft Tess van 7 een heel lunchtrommeltje vol verzameld en is de 10-jarige Miguel gewoon langs alle deuren in zijn straat gegaan om doppen te verzamelen. Charlotte Meijers: "Thuis heb ik natuurlijk ook meegedaan en was verbaasd over de enorme hoeveelheid doppen van yoghurt- en melkpakken die ik heb verzameld in 1 maand. Door dit project let ik er nu op dat ik zoveel mogelijk verpakkingen zonder plastic doppen koop".

Alles bij elkaar hebben de leerlingen en leerkrachten bijna 10.000 doppen verzameld in 4 wekentijd. Bizar veel. Hiermee zijn 5 kleurrijke knikkertegels gemaakt van plastic doppen en liggen verspreid op het schoolplein. Wethouder Barbara Boudewijnse heeft vanochtend de eerste knikkertegel feestelijk onthuld en was ook verrast over de aanwezige kennis, op alle vragen die ze de leerlingen stelde over plastic kwam een goed antwoord. Behalve dat het gewoon leuk is om te knikkeren, zijn de knikkertegels ook een constant aandenken aan dit project; koop minder producten met plastic, gooi het al helemaal niet in het milieu en van iets lelijks als wegwerpplastic kun je ook iets moois en blijvends maken.


Met elke keuze maak je impact. Heb je het nodig? Hoe is het geproduceerd en verpakt? Elke dag maak je de keuze om impact te maken met je eigen handelen. Zeker ook met hulp van de kinderen worden we steeds meer bewust van de duurzame keuze die we elke dag weer kunnen maken.


Inmiddels hebben al 13 lagere scholen in Gooise Meren meegedaan aan het knikkerproject. Liggen ze nog niet op jouw schoolplein, neem dan snel contact op met Petra van Plastic Circle.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page