top of page

Artikel

Vijf jaar Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren


Gerard Verweij en Kees Hogenbirk over vijf jaar samenwerken.

Met een gezellig hapje en drankje werd tijdens de Wereld BBQ in Bussum informeel het 5-jarig bestaan van onze beweging gevierd. Wij kunnen trots zijn als je ziet wat er allemaal is neergezet: van kleine tot grote projecten overal waar je in Gooise Meren kijkt zijn sporen aanwezig van onze club.


Het succes van onze beweging is enkel mogelijk geworden door de inzet van een groep betrokken inwoners. Kees Hogenbirk en beleidsadviseur Duurzaamheid en Participatie Gerard Verweij van de gemeente Gooise Meren zijn kartrekkers van het eerste uur. Samen geven zij vorm aan de initiatieven uit de samenleving.


Kees, jij bent niet alleen een betrokken inwoner die aan de bel trekt, je neemt echt het voortouw. Je bruist van de ideeën en visies als het gaat over duurzaamheid. Hoe is dat zo gekomen? "Ik had al een hele carrière achter de rug en in 2011 wilde ik de switch maken naar meer zinvol werk. Door Paul Connett van Zero Waste ging ik mij verdiepen in dit thema. De staat van vervuiling, onze economie… ik heb vreselijke rapporten gelezen en toen kon ik niet meer stoppen. Ik had een zinvol thema gevonden en wilde kijken hoe ik mij hiervoor hard kon maken in mijn eigen gemeente".


Input betrokken bewoners

Gerard, al die input van die betrokken bewoners, dat had best wat impact op de werkwijze in het gemeentehuis of niet? "Het was als een medaille met twee kanten: we vinden het fijn dat inwoners met plannen komen en juichen dat toe, maar aan de andere kant moet je als gemeente heel hard leren: wat doen we met die input. Als ambtenaar is het soms wennen dat inwoners of inwonersgroepen zich bezighouden met je werk. Daar moesten we echt een omslag maken".


Kees, hoe zie jij je rol bij Samen Sneller Duurzaam? "Als kwartiermaker ben ik onafhankelijk en ik werk echt voor onze beweging en niet voor de gemeente. Het is fijn dat Gerard en ik elkaar zo goed hebben leren kennen en wij op basis van vertrouwen kunnen werken. We hebben allebei de voelsprieten uitstaan. Zodra we energieke mensen ontmoeten, horen over nieuwe ideeën of projecten, dan kijken we hoe we het van de grond

kunnen krijgen".


Op welk project het meest trots?

Vijf jaar Samen Sneller Duurzaam, op welk project ben je trots? Gerard: "De manier waarop de werkgroep duurzaam onderwijs opereert vind ik echt een succes!

Deze werkgroep ontwikkelt educatieve lessen over thema’s zoals afval, energie en circulaire economie. Elke middelbare school in Gooise Meren heeft inmiddels een of meerdere duurzame projecten gevolgd. Er is zelfs een ‘menukaart’ voor basis- en middelbaar onderwijs met interessante duurzame thema's. Eén van de opties is ook een gastles van Kees bij het vak economie over duurzaam ondernemen. De gemeente hecht veel waarde aan natuur- en milieueducatie en ondersteunt de projecten van de werkgroep graag".


Kees: "Ik vind het project Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij een hele mooie. Ik weet nog in het begin dat er geld beschikbaar was vanuit Nederland Schoon en dat er geld vanuit de overheid naar onze gemeente was gestuurd. Alleen, dat geld lag maar op de plank omdat er geen activiteiten waren om aan uit te geven! We hebben toen iemand uit onze eigen community een aanvraag laten doen en ik heb als kwartiermaker een actieplan geschreven om het team te laten draaien. Inmiddels zijn scholen, ondernemers, beheer buitenruimte van de gemeente en maar liefst 726 inwoners bij dit project aangehaakt".


Waar ligt de komende tijd de focus op?

Samen Sneller Duurzaam draait zoals gezegd vijf jaar, waar komt de komende tijd de focus op? Kees: "We willen inwoners aanzetten tot verandering. Er ligt een grote duurzaamheidsopgave voor ons en we willen de klimaatdoelen behalen. Grote veranderingen vragen om veel geld en ik hoop dan ook dat dat los komt de komende jaren. De focus zal liggen op de circulaire economie en stadslandbouw. En ik denk dat we met elkaar moeten gaan aantonen dat een meer natuurinclusieve economie en natuurinclusief voedselsysteem vooral ook meer rendabel zal zijn. Velen kijken alleen maar naar de kosten van de transitie, maar vergeten met elkaar dat toekomstige perspectief beter uit te werken. Als je dat gaat doen, dan wordt je vanzelf enthousiast, net als ik!"


Gerard: ‘We moeten de komende jaren ten volle gaan beseffen dat de lineaire economie op de schop moet. Tegelijkertijd moeten we de kansen die dat met zich meebrengt ook benutten. Vanuit de gemeente zou het mooi zijn als we samen met ondernemers en inwonersgroepen het thema circulaire economie de komende jaren kunnen aanpakken en meer gaan kijken naar zaken zoals de lokale maakindustrie en het hergebruik van materialen".

 

Dit artikel is gemaakt door Jessica de Jong-Visser uit Bussum en onderdeel van de kwartaal spread in de lokale kranten van 6 juli 2022. Benieuwd naar alle artikelen? Lees ze hieronder.



ssd spread 6 juli 2022
.pdf
Download PDF • 2.90MB


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page