top of page

Artikel

Voedselbos Hof van Thijsse


V.l.n.r. werkgroepleden Ingrid Swenneker, Conny de Prinse, Maddie Waterman, Janneke Koopman en Mariska Dam–van Kalleveen

Buurtplatform KTV heeft groen licht gegeven voor het ontwikkelen van een plan om de huidige geitenweide, gelegen tussen het Thijssepark en de Naardertrekvaart, om te toveren tot een kleinschalig voedselbos. Voor de Werkgroep Groen van KTV betekende dit het startschot voor een enorme uitdaging. Want: Waar je begin je?


Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, met een grote variatie in soorten. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Naast het belang van de natuurbeleving, mag de sociale functie ook niet vergeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezamenlijk oogsten en verwerken van deze oogst.


Om dit toekomstplaatje tot realiteit te kunnen maken, moet er nog veel gebeuren. Als eerste stap hebben de werkgroepleden zich de afgelopen periode maar eens ondergedompeld in de wereld van de voedselbossen, om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Drie werkgroepleden hebben inmiddels een basiscursus voedselbosbouw gevolgd, bestaande uit een aantal online informatieve lesavonden en 3 excursies naar voedselbossen in verschillende vormen en maten. De cursus heeft een inspirerende, goede basis gegeven voor de verdere ontwikkeling van het plan.


Vervolgstappen

De volgende stappen in het proces zijn o.a. het onderzoeken van de bodemgesteldheid en -kwaliteit van het perceel, het zoeken naar financieringsbronnen en het werven van vrijwilligers om het hele project realiseerbaar te maken. Als alles volgens de planning verloopt, hebben in 2023 de eerste bomen, struiken en planten hun plekje ingenomen.


Wil je meer info of meehelpen, neem dan contact op met de werkgroep.

Comentários


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page