top of page

Artikel

Wie maakt onze kleren?


Op de ochtend van 24 april 2013 stortte in Bangladesh, een acht verdiepingen tellend gebouw genaamd Rana Plaza in. Bij deze ramp kwamen ruim 1100 kledingarbeiders om het leven en raakten er honderden gewond. De kledingindustrie beloofde betere werkomstandigheden en een leefbaar loon voor de werknemers.


Zonder druk komt er helaas vaak weinig van terecht. Naast druk van bovenaf door bijvoorbeeld de EU Green Deal Circular Economy Action Plan wordt er jaarlijks een week georganiseerd door Fashion Revolution waarin wereldwijd activisten voor fair fashion met elkaar in gesprek gaan. In Nederland zet o.a. Schone Kleren zich in voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de positie van arbeider in de wereldwijde kledingindustrie. Bekijk vooral de website boordevol tips hoe je zelf kunt bijdragen.


19 april: REFLOW Circular Textile Festival

Morgenavond kun je naar het REFLOW Circular Textile Festival in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De bestaande fashion en textielindustrie is niet langer houdbaar en vraagt om een radicaal andere aanpak. Hoe gaat Amsterdam de overproductie en -consumptie van textiel te lijf? Het is dé plek waar professionals en geïnteresseerden in circulair textiel en kleding samenkomen om te laten zien hoe het anders kan. Met workshops, talks, filmvertoning, kledingruil en volop ruimte voor ontmoeting. Toegang is gratis maar neem minstens één kledingstuk mee dat je wilt swappen, repareren of inleveren. Een kaartje reserveer je hier.


Lease of koop een gerecyclede jeans

MUD Jeans -residerend in De Groene Afslag- heeft als missie om de vervuilende mode-industrie te veranderen, te beginnen met hét meest populaire kledingstuk: de spijkerbroek. Elke MUD-Jeans wordt namelijk na gebruik gerecycled en zo voorkomen zij dat deze duurzame grondstof op de afvalhoop belandt. Ze houden de productieketen kort, hebben langdurige relaties met leveranciers. Deze hebben een gedragscode ondertekend met daarin drie pijlers; eerlijk loon, veilige werkomstandigheden en gelijkheid voor alle werknemers in en buiten de fabrieken.


Je kunt bij MUD een jeans leasen of kopen. En -zoals ze zelf zeggen maar zelf ook aan den lijve ondervonden- 'ze zitten lekkerder omdat ze zijn gemaakt door gelukkige werknemers'.


Fair Fashion Fietsroute

Wist je dat de gemeente Gooise Meren een rijk aanbod aan duurzame, tweedehands en eerlijke modewinkels heeft? De Groene Stijl en het Fairtrade Team Gooise Meren hebben een Fair Fashion Fietsroute samengesteld langs allerlei duurzame mode adresjes. Lekker fietsen, gezond voor je lijf én milieu. Door te kiezen voor eerlijk, tweedehands en fairtrade draag je bij aan een betere wereld.Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page