De duurzame Open Monumentendag afgelopen zondag in en om Bensdorp was een groot succes. Tientallen mensen hebben de 1e Spiegel Duurzame Open huizenroute gewandeld om in gesprek te gaan met huiseigenaren die thuis al hebben verduurzaamd. Vooral het uitwisselen van ervaringen als bv. 'hoe verliep de vergunningsaanvraag' en 'maakt een warmtepomp nu echt zoveel lawaai' maakte het meer tastbaar voor bezoekers om zelf ook aan de slag te gaan.
Maquettes met duurzame oplossingen monumenten
In Bensdorp heeft onze onderwijsgroep voor de Open Monumentendag een tentoonstelling ingericht vol maquettes, gemaakt door havisten van het Willem de Zwijger College uit Bussum. De scholieren hebben voor de zomer een intensieve projectweek gevolgd waarbij ze ook naar een zestal Bussumse monumenten en markante gebouwen zijn gegaan om te kijken hoe deze verduurzaamd kunnen worden. Monumenten zijn op zichzelf al duurzaam want ze gaan heel lang mee een kunnen vaak mee-veranderen met de tijd. Maar het verduurzamen ervan is vaak een lastig onderwerp. Het aangezicht moet behouden blijven maar qua energieverbruik scoren ze vaak heel slecht. De scholieren hadden genoeg creatieve ideeën om én te verduurzamen én het aangezicht van een gebouw niet aan te tasten.
Zonnepanelen in de vorm van filmposters voor Filmhuis Bussum
Van alle groepen scholieren zijn er drie tentoongesteld in Bensdorp. Zo hebben Axel, Jake, Jasmijn, Nina, Sam voor het Filmhuis Bussum een ontwerp bedacht met zonnepanelen in de vorm van filmposters en bioscoopstoelen waar de warmte van de bezoekers die erin zitten wordt omgezet in energie voor het gebouw.
Het gemeentehuis werd bezocht door Luke, Li-Yan, Numi en Niene. Zij hebben veel verschillende duurzame maatregelen bedacht en heel goed rekening gehouden met hoe de omgeving van het gemeentehuis wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor de ijsbaan en kermis. Daarom hebben zij in en op het gebouw vooral gezocht naar oppervlakken en mogelijkheden voor groene daken en extra zonnepanelen, naast die er al liggen.
Winnende team
Noor, Käthe, Annejet, Floris en Milan (zie foto) hadden het beste totaalresultaat van verslag, vlog én maquette. Ook deze groep had goed begrepen dat het verduurzamen van monumenten lastig is, omdat er niet veel zichtbare dingen mogen veranderen aan het gebouw. Zij hebben daarom vooral ook mogelijkheden gezocht in de directe omgeving van de Wilhelminakerk. Met waterdoorlatende tegels die óók energie opwekken, zonnepanelen in de marktkramen op het plein en nieuw soort zonnepanelen op de kerk die je niet ziet liggen. Ook voor het glas-in-lood hadden een mooie oplossing met energie-opwekkende folie. Zij kregen uit handen van burgemeester Han een bioscoopbon en een handige douche timer.
Wil je op jouw school ook een duurzaam project uitrollen? Neem dan contact op met onze onderwijsgroep. Zowel voor basis- als middelbaar onderwijs.
Foto: Maaike Uitenbroek