top of page

Artikel

Zorgboerderij in Muiden wil zoveel mogelijk circulair werken


Bij zorgboerderij Hoogerlust in Muiden wordt alles zoveel mogelijk

circulair aangepakt en zo min mogelijk verspilt. Tegenwoordig staat de

boerderij ook bekend onder een nieuwe naam: 'De Bleije Boerderij'. Een

logische keuze, want als je ziet en hoort wat ze hier doen dan wordt je

vanzelf blij.


Op de zorgboerderij zijn het Marijke Swirtz en André van de Galiën die elke dag

bezig zijn op de boerderij. Weer of geen weer, hier op de boerderij langs de Vecht in Muiden is altijd wel wat te doen. De moestuin, de dieren, het land, de winkel. De meeste bezoekers zullen vooral de winkel willen bezoeken. De kans is groot dat je hier wordt geholpen door iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hoogerlust is namelijk een zorgboerderij waar volwassenen met een zorgindicatie (variërend van autisme tot psychiatrie) hun dagbesteding hebben. Hier op de boerderij hebben ze nuttig werk waarmee ze kunnen meedoen aan de maatschappij.


Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel kan iedereen terecht voor seizoensproducten: van uien tot spruitjes en van boerenkool tot knoflook. Achter grote glazen ramen scharrelen de kippen. Het is een grappig gezicht zo in de winkel. Je kan bovendien zelf een eitje 'draaien'. Dat wil zeggen dat je aan een lopende band draait waardoor de verse gelegde eitjes naar je toe rollen. "Verser krijg je ze niet", zegt Marijke. De eigenaresse is enthousiast over het lokale aanbod aan producten in de winkel. "Alles komt van de eigen boerderij of van collega

zorgboerderijen of initiatieven uit de regio. Marijke is altijd bezig om te kijken hoe ze nog duurzamer en lokaler kan werken. Ze vertelt bijvoorbeeld over de bijen op het erf die door een imkervereniging uit Muiden worden verzorgd. "De imker kan hier kasten plaatsen en wij hebben dan honig van eigen erf. Doordat we veel bijen hebben wordt alles bestoven en dat is weer goed voor onze eigen moestuin, maar ook voor de volkstuintjes die hiernaast liggen. En de honing verkopen wij in de winkel".


Weggooien, dat is zonde

Ze geeft nog een voorbeeld van hoe ze circulair bezig zijn. "De gemengde mest die wij hebben van onze paarden, koeien, kippen en schapen wordt uitgedeeld aan de mensen van de volkstuintjes als ze behoefte hebben aan mest. En overschot van de groentetuinen? Dat doneren we aan de Voedselbank". Ze verkoopt in de winkel bier dat wordt gebrouwen door een zorgboerderij in Amsterdam. Het 'bierborstel', een afvalproduct dat ontstaat bij het maken van bier, voert ze aan de dieren. "Want weggooien, dat is zonde", gaat ze verder. "Ik geloof echt in: samen kom je verder en daarom zoeken wij die lokale initiatieven op om te kijken wat we voor elkaar kunnen doen. Verder kijken wij welke stikstofuitstoot wij veroorzaken en hoe we die terug kunnen brengen op eigen gronden".


Ook voor de dagbestedingsklussen wordt gezocht naar circulaire activiteiten "Onze mensen schillen bijvoorbeeld de appels van een regionale fruitteler. Dat doen ze in opdracht van een bakker die er appeltaart van bakt. In ruil krijgen wij van die bakker een aantal broden. En de appelschilletjes? Die voeren we aan de dieren. Zo zijn we altijd op zoek naar werk en klussen die er toe doen. Onze missie is dat de mensen die bij ons werken optimaal meedoen in de maatschappij op hun eigen niveau en tempo".


Achter de schermen werken ze aan plannen om de boerderij aantrekkelijker voor bezoekers te maken. "Waar we van dromen? We denken aan een gezellige theetuin met een terrasje waar mensen kunnen genieten van appeltaart met zelf geschilde appels", zegt ze lachend.  


Wie meer wil weten over de winkel, de activiteiten of misschien als handige klusjesman wil helpen kan kijken op hoogerlust.nl De winkel is woensdag tot en met vrijdag geopend van 12-16 uur en zaterdag van 10-16 uur en vind je aan de Weesperbinnenweg 7 in Muiden.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page