top of page

Artikel

Afvalhelden op Yuverta Naarden


Het Yuverta Naarden hield afgelopen donderdag een luidruchtig debat over afval ter afsluiting van het ‘Afvalhelden’ project. Dit project is samengesteld door de werkgroep Duurzaam Onderwijs van onze beweging Samen Sneller Duurzaam met als doel de leerlingen meer bewust te maken van afval. Vanaf 3 december hebben ongeveer 54 brugpiepers uit de klassen van juf Freddy van Erp over afval nagedacht en en er vooral mee gewerkt. Wel zo fijn voor 12- en 13 jarigen met veel energie. Met prikkers zijn ze de beruchte snoeproute naar het rijtje winkels aan de Amersfoortsestraatweg op gaan ruimen. Werkgroeplid Karin Hille: "Dat was wel een uitdaging hoor, 54 kinderen gewapend met metalen prikkers de snoeproute laten opruimen maar ze hebben het goed gedaan".

Maaike Uitenbroek, lid van de werkgroep, maakte met de leerlingen 10 kostuums van recyclematerialen om ze meer bewust te maken van recycling en ze te leren dat je nog best veel kunt maken van afval. Doordat er ook allerlei onderwerpen rondom afval zijn besproken zoals de plastic soep, zwerfafval en recycling hadden de kinderen inspiratie om allerlei pay-off's te bedenken die samen met het gemaakte kostuum op posters werden afgedrukt. Het prachtige cocktailjurkje en de pay-off op bovenstaande poster is gemaakt door het groepje van Chaline, Pien en Senna.

Wethouder Barbara Boudewijnse heeft in haar portefeuille onder andere duurzaamheid en was aanwezig bij het debat. Evenals een groot aantal leerlingen die in hun vrije tijd deelnamen aan het debat en reageerde op een aantal stellingen via Mentimeter, een online tool waarmee je live respons ophaalt.

Stelling 1 Afval scheiden op school. a) Heeft geen zin (15%)

b) Kan beter (67%)

c) Prima (18%)

Leerling: "Het is niet altijd duidelijk waar ik iets in moet doen".

Stelling 2 De gemeente doet genoeg aan zwerfafval.

a) Waar (13%)

b) Niet waar (44%)

c) Weet niet wat ze doen (43%)

Barbara: "De gemeente doet best veel, zo werken we met het GAD, vegen wij de straten en onderhouden we het openbare groen. Maar moet de gemeente alles opruimen? Je gooit thuis toch ook niet van alles op de grond. Hoeveel mensen we ook inhuren, het zal nooit genoeg zijn".

Stelling 3 Als er meer prullenbakken langs de weg staan, zou er geen snoeproute zijn.

a) Waar (20%)

b) Niet waar (60%)

c) Weet niet (20%)

Leerling: "Ik denk niet dat meer prullenbakken werken, het is een gewoonte". Docent Docent Epke Bootsma: "Ik woon in Weesp en daar hebben ze de prullenbakken op weg naar het zwembad weggehaald. Nu ligt er veel meer troep dus ik denk dat het wel zin heeft".

Stelling 4 Door het afvalheldenproject ben ik bewuster geworden van het probleem van (zwerf)afval. Deze stelling wekte verwarring omdat niet is meegenomen dat er ook kinderen zijn die zich al, voor aanvang project, heel bewust waren van dit probleem.

a) Waar (33%)

b) Niet waar 55%

c) Gooi ik minder op straat (12%)

Leerling: "Ik gooi sowieso weinig op straat".

Stelling 5 Op school doen wij al genoeg aan verduurzamen.

a) Waar (18%)

b) Niet waar (24%) c) Geen idee (58%)

Conciërge Piet: "Het is nooit genoeg".

Aan Barbara is het eerste exemplaar van de poster overhandigd en beloofde deze een mooie plek te geven op het gemeentehuis. Ook worden de posters verspreid onder winkeliers om aandacht te vragen voor zwerfafval.

Yuverta Naarden is een VMBO school met maar 300 leerlingen, iedereen kent elkaar. Er staan prachtige kassen en er worden veel praktijklessen gegeven over duurzaamheid en milieu. Na de zomer verhuist Yuverta naar een nieuwe locatie. Schoolleider Wim Hartog: “Wij zijn ontzettend blij met de nieuwe locatie omdat we een splinternieuw gebouw krijgen, gebouwd volgens de nieuwste normen en zo energiezuinig mogelijk". Vreemd genoeg wordt afval niet gescheiden opgehaald bij de scholen binnen Gooise Meren. Het wordt dan wel gescheiden ingezameld maar uiteindelijk wordt het allemaal in één vrachtwagen gekieperd. Scholen vallen namelijk onder bedrijfsafval. Win Hartog: "Ja, dat is niet goed. Wij zijn centraal, als Yuverta groep, in gesprek met Renewi om ons afval gescheiden te laten ophalen".

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page