top of page

Artikel

Eerlijke Mode en Cosmetica op de Gooise Catwalk!


Het Duurzaamheidscafé van 29 oktober vond plaats tijdens de Fairtrade Week en stond in het teken van ‘Eerlijke mode en Cosmetica’. Het café vond plaats in Fier, het prachtige Fort Werk IV dat vroeger deel uit maakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De avond werd, tijdens de inloop van bezoekers, al sierlijk afgetrapt door de naaiende dames van het Tassenteam Gooise Meren. Zij maakten van Purdey-stoffen boodschappentasjes voor de bezoekers, zodat niemand nog plastic tasjes hoeft te accepteren in zijn/haar leven. Voor het luttele bedrag van drie euromuntjes ben je al in het bezit van een eigen uniek tasje van een prachtig hergebruikt stofje! Vervolgens moet je wel ook nog je eigen gedrag veranderen natuurlijk en bij het verlaten van het huis nooit meer vergeten om dat tasje ook daadwerkelijk bij je te steken. We danken Purdey voor de donatie van stoffen die zij zelf niet meer kunnen gebruiken voor hun kleding en de dames van het tassenteam voor hun fleurige aanwezigheid!

Natuurlijke cosmetica en huidverzorging​

Ook aanwezig tijdens de inloop was Mina, een visagiste van Indisha, de lokale verzorgings- en cosmeticawinkel op de Huizerweg die beter bekend staat om de leus: ‘als je het niet kunt eten, dan moet je het ook niet op je huid smeren’. Bij Indisha wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke, biologische producten en dat lieten ze mooi zien door het opmaken van één van de modellen tijdens de inloop. Wat is dat leuk om te zien zo’n sessie en wat zag het model er achteraf prachtig uit! Bezoekers van het café konden van Mina niet alleen meer leren over de producten, ze kregen ook allen een kortingsbon voor een behandeling in de winkel. En heb je advies nodig, loop er vooral eens binnen, advies kost je niets!

Modeshows lokale winkels​

Las je het al goed… modellen? Ja, ja er was tijdens het café een heuse modeshow met echte modellen en een catwalk… en daar zijn we best trots op! Helemaal op het feit dat alle kleding die geshowd werd ook duurzaam geproduceerd is. Onder veelal opzwepende muziek en luid applaus van het publiek deden de modellen van de winkels Yellow Birds, Arthur&Willemijn en KAET hun ronde. Ondertussen vertelden hun vertegenwoordigers meer over hun duurzame lijn, de specifieke kledingstukken die de revue passeerden en de omstandigheden waarin zij geproduceerd worden. Een mooie en interessante aanvulling hierop was de aanwezigheid van een Kuyichi-medewerker in het publiek. Hij vertelde over het groeiproces van het merk dat als een van de eerste op de markt doorbrak als aanbieder van duurzame kleding en et name denim. Ook hoe zij van prijzen van 250,- euro voor een jeans deze tegenwoordig voor 120,- euro kunnen aanbieden, zonder daarbij in te boeten op duurzame technieken en materialen.

Eerlijk winkelen in Nederland

Ook aanwezig op ons café was Karen Kammeraat, schrijfster van het boek ‘Gewoon Goed’. Karen is zelf al 25 jaar bezig met een zoektocht naar duurzame producten. Tegelijkertijd moeten die producten wel leuk, lekker en betaalbaar zijn en moet het kopen ervan in onze drukke levens passen. Mede daarom richtte zij een stichting op met daarbij de website en applicatie ‘Eerlijk Winkelen’. Hierop kun je in jouw gemeente precies zien waar je terecht kunt voor de meer duurzame, biologische en eerlijke-handel producten en merken. Op het café gaf zij ons advies waarop te letten bij de aanschaf van (zogenaamde) duurzame kleding en cosmetica. Daarbij gaf zij ontzettend veel informatie over winkels, websites en producten die je vooral moet bezoeken, dan wel vermijden. Hierbij de kanttekening geplaatst dat Karen ook zelf nog lang niet perfect is als het om winkelen gaat, maar daarbij gelooft zij dat dit ook niet geheel mogelijk is. Wél kon zij ons deze avond dus veel informatie, handvatten en tips geven voor een meer duurzame levensstijl, dat was super fijn! Ook konden bezoekers het door haar geschreven en gesigneerde boek kopen. Mede door haar duidelijke en praktische presentatie had deze gretig aftrek!

Ontwerpwedstrijd Kings Of Indigo

Als laatste onderdeel van de avond, voor onze afsluitende borrel, was er de oproep om mee te doen aan het ‘Triple R Event’ van K.O.I. (Kings of Indigo), een ontwerpwedstrijd in samenwerking met onze beweging Samen Sneller Duurzaam: maak van drie duurzaam geproduceerde, maar helaas niet meer verkoopbare, kledingstukken van K.O.I. weer een nieuw product! Nu hadden wij van te voren lokaal naaiatelier ‘Geweldig Goed’ en haar cursisten niet alleen gevraagd of zij mee wilden doen aan de wedstrijd, maar ook of zij al wat voorbeelden wilden maken. Zij kwamen toch met prachtige ontwerpen op de proppen! Met veel trots lieten zij zien wat zij hadden gemaakt en vertelden ons meer over het naaiproces en de door hen gebruikte technieken. Dit maakte veel enthousiasme los bij het publiek waardoor ook de laatste elf deelnemers zich hebben aangemeld voor de wedstrijd. Op 11 december wordt, tijdens ons volgende Duurzaamheidscafé op de Piet Heinlaan 54 in Bussum, de winnaar van deze ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. Zorg dus dat je bij dit creatieve hoogtepunt aanwezig bent! De ontwerpen zullen tijdens de inloop van 19:30-20:00 te bezichtigen zijn en gejureerd worden. Dit komende café zal overigens volledig in het teken staan van het thema ‘Circulair Ambachtscentrum Gooise Meren’, een prachtig onderwerp dus waar ook veel lokale ondernemers al met passie mee bezig zijn en over willen vertellen, aan jou dus! Voor dit café zoeken wij makers die op basis van circulariteit willen gaan ontwerpen. Meedoen? Stuur een mail naar info@samen-sneller-duurzaam.nl Dit mailadres kun je ook gebruiken als je een onderwerp hebt voor een van de komende Duurzaamheidscafés.

Foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrea Bartosova

De foto's in de gallery hieronder zijn gemaakt door Lisa Veerkamp

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page