Kerstcadeaus


Vandaag begint het grote kopen van spullen in aanloop naar de kerstdagen. Graag geven we je wat fijne tips. Geef bijvoorbeeld eens een ervaring cadeau zoals een naaicursus bij Geweldig Goed of een kaartje voor een filmvoorstelling van het Filmhuis Bussum. Of geef helemaal NIKS, een doosje met daarin helemaal niks. Het bedrag dat je er voor betaalt doneer je aan de acties van Greenpeace. Of geef een geit cadeau aan een gezin in Niger of voedingslessen aan Peruviaanse moeders via Oxfam/Novib.

Als je echt graag in het nieuw aan het kerstdiner wilt zitten kijk dan eens bij Yellow Birds, KAET, Arthur&Willemijn, Mio Meraki of de Dutch Hemp Store voor kleding gemaakt van duurzame materialen. Bij Secret Closet, X-Change en Mio Meraki hebben ze prachtige pre-loved oftewel tweedehands kleding. Bij Secret Closet zijn ze overigens een challenge gestart. Wie in 2020 alleen nog maar tweedehands kleding koopt (ondergoed en schoenen uitgezonderd) en haar naam zet op de lijst die in de winkel ligt, dingt mee naar een ‘nieuwe’ tweedehands outfit in december 2020.

Als je je interieur wilt opleuken kun je terecht bij Het Hoofdkantoor, daar hebben ze veel duurzaam Nederlands en Scandinavisch design. En een fairtrade cadeautje is natuurlijk ook fijn van de Wereldwinkel.

Jessie Kroon, zero waste koningin en moderator van een aantal Duurzaamheidscafés heeft in Amersfoort SMIR opgezet. Een prachtige winkel waarin het assortiment is gebaseerd op het 'zero waste' principe. Zo zijn er echt lekkere shampoo-'bars' te koop, 'food huggers' en wasbare wattenschijfjes. Ze hebben een bomvolle agenda vol workshops waar je bijvoorbeeld leert fermenteren of je eigen wasmiddel maken.

Zelf een kerstboom maken is veel fijner voor de boom, hier vind je een leuk idee. Mocht je nu toch een boom in huis willen halen dan kun je een boom hier bestellen en ophalen bij de AltijdWerkPlaats op De Groene Afslag. na de kerstdagen kun je deze weer inleveren en wordt de boom herplant.

Heb je nog kersttips voor ons, laat het weten via info@samen-sneller-duurzaam.nl En niet kopen is natuurlijk het meest duurzaam. Wij wensen je bezinning en liefde.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.