top of page

Artikel

Start zwerfvuilactie Prins Hendrikkwartier Bussum


Bewoners van het Prins Hendrikkwartier ruimen zwerfvuil op.

Afgelopen vrijdag was de kick-off van de zwerfvuil opruimactie van het Prins Hendrikkwartier in Bussum. Het viel kwartierbewoner en wethouder Barbara Boudewijnse op dat er bijzonder weinig zwerfvuil lag in het Prins Hendrikkwartier toen de treinen niet reden wegens Corona. Barbara: "Nu de mensen sinds 1 juni weer langzaam met het OV gaan, zie ik weer veel meer troep op straat liggen. Als het te erg wordt ruim ik altijd blikjes, peuken en verpakkingen van vooral de McDonald's op als ik alleen of samen met mijn man de hond uitlaat". Toen Barbara hoorde van de actie Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij waarin geprobeerd wordt om -in samenwerking met scholen, bewoners, ondernemers en lokale organisaties- onze gemeente in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen, wilde ze graag zwerfvuil ambassadeur worden van haar eigen buurt bestaande uit 325 huishoudens en ongeveer 769 bewoners.

Hoe mobiliseer je je straat of buurt?

Barbara: "In onze buurt hebben we best veel evenementen waar we elkaar ontmoeten. Zo hebben we het jaarlijkse zomerfeest, de nieuwjaarsborrel en op Koningsdag komen we ook bij elkaar. We hebben een Buurtpreventieteam 'De Brave Hendrik' waarin ik buurtbewoners heb gevraagd om mee te doen met deze actie. Ook zijn er oproepen geweest via onze Nextdoor hub". Barbara heeft ook wat briefjes in de bus gedaan met de vraag of mensen mee willen doen aan deze terugkerende actie. Andere zwerfvuil ambassadeurs in Gooise Meren vinden het handig om binnen een bestaande buurt appgroep of speciale zwerfvuil appgroep af te spreken, waarin gevraagd wordt wie er zin heeft om morgen om 10 uur even een rondje door de buurt of straat te maken. Behalve dat het prettig is om in een schone straat te wonen, spreek je mensen die dichtbij je wonen in een heel andere setting. Woon je in het Prins Hendrikkwartier en wil je de volgende keer meehelpen opruimen, stuur dan een mail naar Barbara.

Met deze actie hielpen 7 buurtbewoners mee waaronder Robert Jan Mouw. Hij is blij dat er nu ook georganiseerd wordt opgeruimd. "Ik erger mij aan al het afval dat hier ligt. Met mijn vrouw ruim ik regelmatig troep van de stoep en straat. Wij hebben onze kinderen geleerd om niets op straat te gooien. Het is jammer dat mensen toch afval op straat gooien. Ik kom trouwens net terug van een afspraak waar ik met de auto naartoe moest en het valt mij telkens op dat er een ongelooflijke hoeveelheid troep in de berm vanaf de afrit A1 Naarden-West ligt. Als we daar ook een opruimactie kunnen doen, doe ik mee".

Op 19 september is er de landelijke Nederland Schoon actie en de World Cleanup Day. Sowieso gaan we dan een actie voeren bij de op- en afritten van de A1. Laat het ons weten als je hier eerder aan de slag wilt gaan. Dan doen wij ons best om meer mensen te regelen.

Adopteer je eigen straat of buurt

Wil je, net als Barbara, je eigen straat of buurt adopteren om samen met straat- en/of wijkbewoners zwerfvuil op te ruimen. Stuur ons dan een mail. We zetten je heel graag op onze kaart op deze pagina vind je ook alle info over deze zwerfvuilactie.

Bekijk hier de reportage van Gooi TV over de kick-off van afgelopen vrijdag.

Foto's: Tom Loman

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page