Gratis Dopper voor alle groep 1 leerlingen schooljaar 2020/2021 GM


Wethouder Barbara Boudewijnse overhandigt de eerste Dopper aan Arjan van Leeuwen van de Wereldwinkel Bussum.

De Bussumse Wereld Winkel bestaat 25 jaar en kan helaas geen groot feest geven door Covid-19. Het bestuur van de Wereld Winkel heeft bedacht hoe ze dan wél hun jubileum kunnen vieren en kwam tot het schenken van een prachtig Fairtrade servies voor het C'est La Vie huis en een voedselpakket voor de Voedselbank.


Drie weken geleden stuurde Arjan van Leeuwen van de Wereld Winkel ons een mail met de vraag om een geweldig idee financieel te ondersteunen; hoe goed zou het zijn als we ouders en vierjarigen enthousiasmeren om te stoppen met de oeverloze brij aan drankpakjes en plastic wegwerp flesjes door alle kinderen uit groep 1 een Dopper te geven. En ja, dat is een goed idee, vandaar dat we dit project deels financieren.


120.000 stuks minder wegwerpplastic en karton per jaar

Als alle ongeveer 600 kinderen uit groep 1 elke schooldag een herbruikbare Dopper meenemen en je ervan uitgaat dat er ongeveer 200 lesdagen in een schooljaar zitten, kom je uit op een vermindering van 120.000 stuks wegwerpplastic en karton. Vanaf november kunnen de kinderen met hun ouders, gefaseerd, een Dopper in de Wereldwinkel ophalen. Via de basisschool ontvangen ze een brief met een uitnodiging en afhaaldata. Ze krijgen dan een heuse Dopper bedrukt met het logo van de Wereldwinkel en Samen Sneller Duurzaam.


Arjan: "Onze basis is fairtrade maar we willen ook meer invulling geven aan het begrip Wereld Winkel. We denken daarbij aan bijvoorbeeld recycling en duurzaamheid, ‘care for the planet’, ook en juist op lokaal niveau. Gooise Meren kent, net zoals andere gemeentes een afval probleem. Dit wordt veelal veroorzaakt door wegwerppakjes en flesjes. We hebben niet de illusie de bevolking van Gooise Meren te kunnen heropvoeden, wel denken we dat we kinderen op jonge leeftijd kunnen bereiken en beïnvloeden".


Foto: Wethouder Barbara Boudwijnse (links) neemt de eerste Dopper in ontvangst van Arjan van Leeuwen.


Hieronder kun je het formulier invullen als je ondersteuning zoekt voor een lokaal, duurzaam initiatief. Meer initiatieven vind je hier.

SSD Fondsenaanvraag initiatieven templat
.
Download • 32KB

SSD Fondsenaanvraag initiatieven templat
.
Download • 85KB

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.