Honderden huiseigenaren zetten aanstaand en volgend weekend hun deuren open tijdens de Duurzame Huizen Route 2022. Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis. Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Kom dan in contact met een eigenaar van een duurzame woning en krijg ervaring uit eerste hand te horen. Vragen stellen kan natuurlijk ook, wat ging goed en wat minder?
Op zaterdag 29 oktober en 5 november kun je binnenkijken bij een aantal huizen in Gooise Meren uit verschillende bouwjaren. Hieronder lichten wij drie woningen uit. Maar kijk vooral ook op de website van de Duurzame Huizen Route naar andere woningen.
Hoekwoning uit 1980
Slechte tot zeer slechte isolatie en achterstallig onderhoud lees: alles verrot! Aangekocht begin 2021. Totale renovatie gedaan met aan- en uitbouw met als doel een energie plus woning realiseren en dat is gelukt! We hebben een ***plus label mogen ontvangen, het hoogst haalbare energie label in Nederland. Dak geïsoleerd, algemeen triple glas toegepast en nieuwe kozijnen. Pekelwater warmtepomp met bron laten aanleggen in de tuin 80 meter diep. Koeling in de zomer door middel van bron. Buffervaten van 200 liter voor douche en cv, WTW systeem CO2 gestuurd in de woning. Overal vloerverwarming en plekken met wand verwarming. Opvang van regenwater 6000 liter voor wasmachine en tuin en toilet gebruik. Compleet zonnedak met 15 extra panelen voor de elektrische auto! Waterkerend (dus geen dakpannen meer nodig) op het zuiden. Accu is voorbereid zal begin 2023 geplaatst worden.
Tip van de eigenaar: "Lees je goed in, vraag vraag en vraag je rot en bepaal wat voor jou/jullie gaat werken!"
Je kunt je hier inschrijven voor een bezoek aan deze woning op zaterdag 29 oktober.
Hoekwoning uit 1938, 190 m2 woonoppervlak
Dakisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte-isolatie, alukozijnen met HR++ glas, 23 zonnepanelen met 9200Wp, hybride warmtepomp van 6kW verwarmd met conventionele radiatoren. HR-ketel 2021, Evohome decentrale zoneregeling. Max. watertemperatuur 45 graden bij -5 graden.
Tip van de eigenaar: "Leven met een warmtepomp is écht anders als met een CV-ketel. Het is net zo comfortabel (eigenlijk meer comfort) maar je moet je stookgedrag wel aanpassen, evenals je verwachtingen".
Je kunt je hier inschrijven voor een bezoek aan deze woning op één van de twee zaterdagen.
Geschakelde hoekwoning uit 1977, 174m2 woonoppervlak
Bij bouw in 1977 voorzien van spouwmuurisolatie, dubbelglas en 4cm EPS vloer en dakisolatie. Inmiddels goed geïsoleerd: HR++ / Triple glas, extra vloer en dakisolatie met CO2 gestuurde mechanische ventilatie. Zonneboiler voor SWW en CV. Zonnepanelen (40 / 8.6kWp) op oost/west dak met de nodige schaduw. Hybride warmtepomp. Zeer tevreden, nog maar 50-200m3 gasverbruik en 0-1000kWh E, terwijl we met 3 personen in het huis wonen, het hele huis warm houden en van alle gemakken voorzien zijn.
Toekomstplannen: rond 2030 is de wamtepomp 17 jaar oud en waarschijnlijk versleten. Dan komt er een iets sterkere, waarmee de gasketel overbodig wordt. Daarnaast nog wat Screens om in de zomer de warmte eruit te houden.
Tip van de eigenaar: "Zorg ervoor dat je je energieverbruik beter gaat begrijpen. Dan kan je gericht besparen. Kijk bijvoorbeeld op umeter.nl of mindergas.nl of mijnenergieinzicht.nl Ook met gedrag kan je veel besparen door bijvoorbeeld alle apparaten echt uit te zetten. Laat je eventueel helpen door een energiecoach van de lokale energiecoöperatie Wattnu.
Je kunt je hier inschrijven voor een bezoek aan deze woning op zaterdag 29 oktober.
Handige links
Lokale adressen energiebesparende maatregelen vind je hier.
Overzicht landelijke subsidies energie besparende maatregelen van Milieu Centraal met daarin opgenomen de duurzaamheidslening van de gemeente Gooise Meren.
Algemene informatie vind je bij het Duurzaam Bouwloket.