top of page

Artikel

Samenwerken voor meer biodiversiteit


Goed nieuws voor de biodiversiteit in Gooise Meren. De gemeente zet steeds meer in op het behouden en versterken van de biodiversiteit van het gemeentelijk eigendom oftewel de openbare ruimte.


Eén van de eerste projecten die vanuit het actieplan worden uitgevoerd is dat circa 3000 m2 gras in Muiderberg deze en volgende maand wordt vervangen door een bloemenweide en kruidenrijk grasland. Het beoogde gebied ligt rondom De Maar en de Nienhuis Ruijskade. Wat goed is, is dat de gemeente hiervoor ook samenwerkt met Groen Muiderberg. Sinds 2011 zetten zij zich onvermoeibaar in voor lokaal natuurherstel.

Liselore Thijs, werkvoorbereider groen van de gemeente: "Specialisten van de Cruydt-Hoeck zijn komen kijken welke bodemspecifieke mengsels het meest geschikt zijn voor dat gebied. Als vervolg heeft de gemeente besloten om inheemse en biologische mengsels te gaan zaaien die geschikt zijn voor zand- en kleigrond. Deze zaterdag, 18 november, geeft mijn collega Marco Voogt uitleg over de geplande werkzaamheden om 9.30 uur ter hoogte van De Maar nr. 37".


Waarom is het ook alweer belangrijk om de biodiversiteit te vergroten? Zonder biodiversiteit is er geen leven. Biodiversiteit omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen en de interacties daartussen. Door biodiversiteitsverlies om te buigen naar biodiversiteitsherstel blijft het leven op onze aarde houdbaar.

De circulaire Hemelse Kas van de GRRU. Foto: Caroline Schröder.

Hoe kun je zelf bijdragen?

Zorg dat je inheemse planten of zaaigoed koopt. Deze komen van nature al eeuwenlang voor in Nederland. Bijkomend voordeel is dat deze vaak ook goed 'aanslaan' in je tuin of pot. En zorg ervoor dat het biologisch is, dus zonder pesticiden en ander onnatuurlijks.

In Bussum kun je deze planten kopen bij de GRRU. Ze kweken ze zelf en hebben een prachtige kas gemaakt van een voormalig fietsenstalling. Je kunt daar ook advies krijgen op dinsdag, donderdag en vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur. Adres: de Ruijterlaan 24 in Bussum.

  • Online kun je terecht bij de Cruydt-Hoeck en bij Sprinklr.

  • Bij de gemeente kun je een stuk openbaar groen in beheer nemen. Kijk hier voor de voorwaarden en het aanmeldformulier.

Ook kun je bij de gemeente een initiatief inbrengen voor het vergroenen van de openbare ruimte via gooisemeren.nl/mijn-wijk/initiatief-aanmelden


Heb je hulp nodig voor je initiatief, laat het ons weten via info@ssdgm.nl

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page