top of page

Artikel

Buurt Energieklusdagen in Bussum


De lokale energiecoöperatie Wattnu hield afgelopen woensdag haar eerste Buurt Energieklusdag in de Westereng in Bussum. Mensen gingen in gesprek met de vrijwillige energiecoaches van Wattnu om hun energieverbruik naar beneden te brengen. En kregen tips voor een koel huis in de zomer. Steeds meer mensen kopen een airco maar dat is een echte energieslurper. Wattnu heeft voor de energie klusdag een mooie actie bedacht met het, hopelijk binnenkort weer, warme weer. Nadat je in gesprek bent gegaan met een energiecoach kun je in de Wattnu stand gratis energiebesparende producten krijgen, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Naast LED-lampen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop kun je ook een ventilator krijgen. Als je daar een bevroren fles water voor zet, krijg je heerlijk koele lucht. Klik voor meer tips op onderstaande afbeelding.

Isabella van Horssen van Wattnu: "Het is lekker druk vandaag. We hadden gedacht dat we zo'n vijftig energiegesprekken zouden hebben maar zitten vandaag al over de honderd. Wij staan zaterdag tussen 12-17 uur ook nog in Westereng. Na de zomer worden ook in andere wijken Energieklusdagen georganiseerd. Waarschijnlijk in de Keverdijk en in Muiderberg. Wij willen op plekken staan waar een gelijkwaardige verhouding is tussen eigen woningen en huurwoningen. Voor deze dagen hebben we samengewerkt met de verschillende woningbouwcorporaties en met lokale winkels. We organiseren deze dagen in de Westereng voor het eerst, maar we willen dit graag maandelijks of om de maand ergens in de gemeente organiseren. Wij moeten natuurlijk wel kijken of dit haalbaar is".

Klushulp van de AltijdWerkplaats

De klus in de energie klusdag wordt uitgevoerd door de AltijdWerkplaats. Zij gaan, als pilot, zelfstandig energie klussen uitvoeren in samenwerking met Wattnu. Dat zijn kleine klussen zoals het gratis aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips, LED lampen en het vervangen van de douchekop voor een waterbesparende versie. Rob Ebeling van de AltijdWerkplaats: "Wattnu heeft een aantal producten die mensen gratis meekrijgen na een energiegesprek met een van de vrijwilligers en als mensen dat willen kunnen wij dat gelijk komen installeren".


Hoe zijn jullie bij Wattnu betrokken geraakt? Rob: "Ik had op uitnodiging van Wattnu een oriënterend gesprek om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Van harte ondersteunen we alle duurzame initiatieven binnen Gooise Meren en dit is er natuurlijk één van. Wij helpen graag een handje waar nodig. Bayandun en Samuel zitten sinds een maand bij ons in een ontwikkeltraject van zes maanden via de regio. Hierin kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt c.q. bijstand bij ons eigen vaardigheden ontwikkelen. Bayandun heb ik vandaag meegenomen naar een huis waar we radiatorfolie hebben aangebracht. Hij was er handiger in dan ik, dus ik kon er ook nog wat van leren".


Isabella: "De pilot met de AltijdWerkplaats is een interessante. We hebben al energiecoaches en nu als proef klussers. Hoe handig is het dat je als bewoner via Wattnu een betrouwbare klusser zou kunnen aanvragen? De AltijdWerkplaats voert de klus dan zelfstandig uit”.


Producten

De coöperatie heeft inmiddels zo'n 600 leden maar heel wat meer mensen hebben zich aangemeld voor de nieuwsbrief. Als lid betaal je 1 Euro per maand (eerste jaar is gratis) en krijg je voordelen als bijvoorbeeld een energiecoach aan huis, meedoen aan gezamenlijke inkoopacties voor glas, isolatie of zonnepanelen, een gratis warmtescan van jouw huis of deelnemen in één van de collectieve daken met zonnepanelen.

Een nieuwe service is de energiedisplay, een handig apparaatje waarmee je thuis kunt kijken waar je -onnodig- energie verliest. Hiervoor heb je geen lidmaatschap nodig en krijg je een maand lang een display in bruikleen. De energiecoach komt het apparaat installeren en weer ophalen. Hier heb je wel een slimme meter vanaf 2014 voor nodig. Via een schermpje kun je precies zien hoe het dagelijkse energieverbruik is opgebouwd, zodat je heel gericht kunt besparen. Daarnaast onderzoekt Wattnu de mogelijkheden om wijken op termijn aardgasloos te verwarmen: een warmtenet in Muiderberg en waterstof Naarden-Vesting. Andere Wattnu-projecten zijn het glasproject in Naarden-Vesting, de Zet ’m op 60, de Kompas op Groen tentoonstelling, gekoppeld aan een educatief programma voor basisscholen. De expositie zal binnenkort te zien zijn in het oude gemeentehuis in Naarden-Vesting en nog veel meer. Maar dat lees je allemaal als je je opgeeft voor de nieuwsbrief Wattnu.


Tweede energie klusdag aanstaande zaterdag 26 juni

Van 12-17 uur staat het team van Wattnu weer voor je klaar op de groenstrook van het Prinses Margrietplantsoen/Laarderweg (tegenover de bloemenstal) in Bussum.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page