Wethouders Hendriks (participatie) en Boudewijnse (duurzaamheid) werken zowel voor als achter de schermen aan de transitie op weg naar een duurzame gemeente. Hoe krijg je dat voor elkaar als gemeente? En wat is de rol van de inwoners?
Aquathermieproject Muiderberg
Steeds meer projecten die de gemeente uitrolt op het gebied van duurzaamheid hebben effect op inwoners. Neem bijvoorbeeld Muiderberg. Daar speelt het aquathermieproject; een belangrijke stap om het dorp van het aardgas af te halen. En dat gaat iedereen in het dorp merken.
Boudewijnse is heel enthousiast over dit project: "Ik word blij van hoe overheid en inwoners hier samenwerken om tot verduurzaming te komen. De gemeente biedt inwoners ondersteuning en faciliteert met subsidies. Wij willen als gemeente graag inwoners ontzorgen bij de beslissing die ze nemen. Dat doen we in Muiderberg door energiecoaches, vrijwilligers, op pad te sturen. Ze bezoeken de mensen thuis en geven een op maat gemaakt advies. Wij trekken hierin heel graag op met Wattnu, een partij waar heel veel kennis zit en die ons helpt bij het concreet maken van de verduurzaming op het gebied van de energietransitie".
Hendriks: "We moeten als gemeente fors groener worden"
De wethouder burgerparticipatie heeft nog een ander mooi voorbeeld van waar we veranderingen in de gemeente zien dankzij berokken inwoners. Hendriks: "We moeten als gemeente echt fors groener worden en er zijn enthousiastelingen die letterlijk zelf die handschoen oppakken. Marcel Silkens, hovenier, uit Bussum heeft zich ingezet om een pocketparkje op de Peppels te vergroenen en de leefbaarheid te versterken. Hij is de beheerder geworden, heeft een plan gemaakt en zet zich in om dit allemaal mooi te maken. Je ziet hoe groen het is en dat allemaal dankzij Marcel die dit naar zich toegetrokken heeft. De gemeente ondersteunt, regelt planten of wat hij nodig heeft en je ziet hier direct het resultaat van. Een ongelofelijk mooi voorbeeld van hoe inwoners en gemeente samenwerken om de buurt groener te maken".
Geluidswal Naarderwoonbos
Een ander, groter, project waar ook bewoners de 'kartrekkers' van zijn is de geluidswal bij het Naarderwoonbos. "Als Rijk hebben wij de taak om te werken aan geluidsreductie. Er komt niet zomaar een geluidsscherm, maar een zonnewal met zonnepanelen. We slaan hiermee twee vliegen in één klap: het vergroten van de leefbaarheid en het opwekken van groene energie. Een prachtig plan uit de koker van de inwoners", klikt het complimenteus uit de mond van Hendriks.
De duurzame beweging krijgt zo steeds meer voet aan de grond in de gemeente. "Maar er is ook nog veel niet zichtbaar werk nodig", vertelt Boudewijnse. "Wij zijn als gemeente ook heel beleidsmatig bezig. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld kijken of regelgeving aangepast moet worden. En we moeten vaak op zoek naar budgetten -wat vaak een hele kunst is- om duurzame projecten van de grond te krijgen. Tot slot werken we bij de gemeente zelf aan onze positieve houding: laten we kijken wat er wél kan in plaats van wat niet. Dat motiveert zowel ons als onze inwoners om hun steentje bij te dragen. En dat is nodig, want de komende jaren is er nog genoeg te doen op weg naar een duurzamere gemeente".
Foto's: Tom Loman