top of page

Artikel

Elke dinsdagochtend: Groenloket bij De Groene Ruijter Bussum


Vanaf 31 augustus kun je met al je groene vragen (en aanbod) terecht bij het Groenloket in De Groene Ruijter in Bussum. Elke dinsdag is initiatiefneemster Helena Blüm daar van negen tot een aanwezig om te informeren over tal van onderwerpen of om mensen met elkaar in contact te brengen.


Helder en concreet

Een groen dak: hoe pak je dat aan? Meer biodiversiteit in je tuin: welke planten kun je daarvoor kiezen? De wijk vergroenen: waar begin je? Natuurlijk, op internet is veel informatie te vinden, maar versnipperd. Bovendien spreken bronnen elkaar wel eens tegen. Daarom opent Helena op 31 augustus, in samenwerking met de AltijdWerkplaats en ons platform, het Groenloket: dé plek waar lokale groene expertise bij elkaar komt. Helder en soms aanschouwelijk, want binnen en buiten zijn voorbeelden te zien van duurzame alternatieven, zoals groene gevels. Zo kun je direct zelf vergroenend aan de slag; thuis, of bij De Groene Ruijter, als onderdeel van het groeiende GreenTeam.


Zowel persoonlijk als digitaal

Helena: “Iedereen is welkom om langs te komen met vragen. In het ene geval zullen we gelijk antwoord kunnen geven, in het andere verwijzen we door naar iemand met meer specialistische kennis, zoals een biologische kweker”. Behalve het fysieke loket komt er een digitale versie: www.altijdwerkplaats.nl/groenloket. “Het leuke van deze locatie is ook dat je hier anderen kunt ontmoeten die misschien hetzelfde willen als jij; wie weet pak je samen iets op”.


Oproep: groene vingers gezocht

Dat sociale aspect zit ‘m ook in wat je bij het Groenloket kunt komen aanbieden: je inzet op verschillende groene gebieden. Helena: “Voor wie al groene vingers heeft, of ze wil krijgen. We kunnen altijd groencoaches gebruiken die in de wijken helpen bij initiatieven voor meer biodiversiteit in de eigen tuin of het openbare groen”. Voor dat laatste heeft de AltijdWerkplaats een goede samenwerking met de gemeente. “De groencoaches informeren ter plekke over de mogelijkheden, aan de hand van simpele uitgangspunten als: ligt de tuin op het noorden of het westen en welke begroeiing past daarbij? Ook is er een project waarbij je een moestuin kunt adopteren. Ook kan het Groenloket assisteren bij een subsidieaanvraag en willen ze gaan voorzien in producten om mee te vergroenen, zoals een regenton of wormenhotel.’


Peuterbosgroepjes

Voor Helena zelf gaat er ook nog regelmatig een wereld open. “Dat boeketten meestal zo giftig geproduceerd zijn dat ze eigenlijk niet op de composthoop horen, wist ik bijvoorbeeld niet”. Sinds een tijdje organiseert ze peuterbosgroepjes, voor een zo vroeg mogelijk natuurbewustzijn. “Wie in het groen is opgegroeid, gaat later waarschijnlijk anders met z’n omgeving om. Maar je bent natuurlijk nooit te oud om te leren”.


Contact: groenloket@altijdwerkplaats.nl

Locatie: de Ruijterlaan Bussum, naast gezondheidscentrum Bussum-Zuid.


Foto Helena: Job van Heemskerck van Beest.Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page