top of page

Artikel

Feesttips voor de decembermaand


Hoe kun je de decembermaand wat meer duurzaam maken? Makkelijker dan je denkt, we zetten een aantal tips op een rij.


ALTERNATIEVE KERSTBOOM

Hang een haarscherpe Tiny Tree aan de muur van de Hollandse ontwerpster Suseela Gorter. Zij vindt het zonde om voor een paar weken kerstplezier een boom om te hakken. Ze bedacht daarom dit duurzame, herbruikbare alternatief inclusief LED verlichting. Een deel van de opbrengst gaat naar Urgenda en Meerbomennu voor nieuwe aanplant van bomen.


Zelf een kerstboom maken kan ook en is heel leuk om te doen. Als je op internet zoekt op bv zelf een kerstboom maken krijg je een waslijst aan ideeën. Zoals bv op deze site met bomen gemaakt van kerstballen, boeken en/of hout.


Wil je per se een echte kerstboom, kies dan voor een zogenaamde Duurzame Kerstboom. Op verschillende uitgiftepunten (De Groene Afslag Laren en bij de Groene Ruijter in Bussum) kun je een kerstboom ophalen en na oud en nieuw weer terugbrengen waarna de boom wordt herplant.

KOOP LOKAAL CADEAUS

Voor kinderen kun je de meest geweldige tweedehands kinderspullen kopen op FamFam het Gooi. Zoals deze prachtige Berg Skelter duozit met aanhangwagen. Ooit tweedehands gekocht en nu klaar voor een derde ronde. Ook bij de Kringloop Naarden vind je mooie spullen. Fairtrade, fair made en fair paid cadeaus vind je bij de Wereldwinkel op het Julianaplein en bij Natuurlijk! op de Marktstraat in Naarden.


GEEF EEN BELEVING OF IETS ZELFGEMAAKT

Een beleving geven is misschien nog wel het meest blijvende cadeau. Op 15 december kun je genieten van een kerstconcert in Italiaanse sferen in de Grote Kerk in Naarden. In Gooise Meren kun je allerlei rondleidingen cadeau geven zoals de stadswandeling in Muiden van Guus Kroon. Met de Winterwandeling van het Muiderslot krijg je een inkijkje in de vroegere winters in Muiden. Of geef een stadswandeling door de Naarden-Vesting cadeau. Op de fonkelnieuwe site Ontdek Gooise Meren staan nog veel meer belevingen.

Heel leuk is het om zelf een cadeau te maken, het kost vaak meer tijd maar de aandacht en liefde spat ervan af. Haak een sprei, beschilder een terracotta pot. Geen inspiratie zoek dan online op diy kerst cadeaus.


En doe eens gek; als je een kookboek koopt bij een van de vele lokale boekwinkels, verpak deze dan in iets praktisch zoals een theedoek. Of heb je sieraden gekocht in een van de vele vintage winkel in onze gemeente, verpak ze dan in bv een mooi shawl of blouse. Kijk hoe je het mooi inpakt op Furoshiki; een heel oude Japanse manier van inpakken.

Vintage feestkleding bij LoveStørm aan de Havenstraat in Bussum.

FEESTELIJKE KLEDING

Swapshop De Groene Stijl op de De Ruijterlaan 24a in Bussum (open van woe-vrij van 10-15 uur) heeft samen met Fairtrade Gooise Meren een Fair Fashion fietsroute gemaakt. Deze kun je bij de Swapshop en alle andere deelnemende winkels ophalen of hier downloaden. Er staan maar liefst 19 lokale winkels op de lijst met vintage en duurzame kleding. En bijna alle winkels hebben in ieder geval één rek met glitter feestkleding. Nog niet voor de mannen helaas, wellicht is dat volgend jaar anders maar wel voor meisjes en dames tussen de 12 en 109 jaar.


Als je toch besluit om niet bij de lokale middenstand te kopen, let er dan op dat wat je aanschaft per fietskoerier gebracht wordt. Coolblue heeft bv deze optie en veel andere (grote) webshops ook.


ETEN

Geen idee hoe het straks staat met de corona maatregelen maar mochten de restaurants dicht zijn, dan kun je vaak bij je favoriete restaurant een kerstmenu bestellen. Vaak ook nog in een vegetarische of zelfs in een vegan variant. Trev's Soep (kerstsoepen) en Michelinster restaurant Soigné (kerstmenu) in de Kapelstraat in Bussum zijn beide zwerfvuilambassadeur wat inhoudt dat ze zwerfvuil in de Kapelstraat opruimen. Naast heerlijk eten hebben ze ook een groot hart.


Als je zelf aan de slag gaat, haal dan bv de echt lekkere plantaardige kazen en ander zuivel bij VKUS aan de Huizerweg in Bussum. Maar liefst 95% van hun producten komt uit de buurt en is duurzaam.


Vegan recepten vind je natuurlijk volop als je zoekt op internet maar deze kerstrecepten van De Ekoplaza, de AH en de LIDL zijn wel héél handig.


Wat je ook gaat doen, doe ook iets voor een ander. Daar word je een blijer mens van. Stuur ons een mail als er rondom kerst buurtactiviteiten zijn, zoals bv het uitdelen van soep of een optreden in de buitenlucht op gepaste afstand. Alle lokale tips zijn heel welkom via een mail naar ons.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page