Inmiddels hebben al 247 straten in Gooise Meren een zwerfvuilambassadeur!
 
Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je in als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.
FINAL LOGO.png
Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Check of jouw straat al een  zwerfvuilambassadeur heeft

@Gooisemerenzwerfvuilvrij op social media
Graag willen wij de mensen die meehelpen om onze gemeente zwerfvuilvrij te krijgen, een podium geven. Zou je de tag @gooisemerenzwerfvuilvrij in je bericht willen plaatsen over je opruimactie. Als je de hashtag #gmzwerfvuilvrij gebruikt bij je post kunnen wij het makkelijker delen!

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

Alle richtlijnen vind je hier.

zwerfvuilactie troeptrimmen bussum

Zet zwerfvuil om in data

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken.

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je de app verschijnen. Wil je mee doen aan de uitdaging van onze beweging? Voer dan de code 680455 in.

wijkambassadeur_edited.jpg
Opgehaald zwerfvuil door leerlingen van

Lydia: "Wij zijn er lekker even uit en ruimen ondertussen rommel op. Kleine moeite toch".

Barbara: "1x per maand ruimen we samen de buurt op. Fijn om in een opgeruimde buurt te wonen en je hoort meteen wat er speelt".

Leerling Wellantcollege: "Met de mentorklas ruimen we 1x per week de snoeproute op. Dat is geen straf ik wil  niet dat al dat plastic op straat zwerft".