top of page

Artikel

SSD/Filmhuis Bussum 'Onder het Maaiveld'



We staan op het punt om een grootse draai te maken in de wijze waarop we omgaan met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? Deze vragen staan centraal bij de speciale vertoning van ‘Onder het maaiveld’ op maandag 27 maart, in samenwerking met Filmhuis Bussum.

Nagesprek o.l.v. Henny Radstaak van Vroege Vogels

Henny Radstaak van het radioprogramma Vroege Vogels gaat na de film in gesprek met Eline Makker, eigenares van De Kruidlaag; adviseur voor eetbare en ecologische tuinen, Katharina Prause; kwartiermaker voedseltransitie voor de ontwikkelingen in Gooise Meren en Wouter Tijssen; tuinder bij Land & Boschzigt. Dit is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland, tussen Hilversum en ’s Graveland en heeft een zelfoogsttuin.

Weet je dat één theelepel grond meer levend organismen bevat dan er mensen leven op aarde? Wat kunnen mensen in hun eigen tuin doen om de bodem gezonder te maken? Heel veel tuinen worden betegeld, en vaak worden planten vooral gekozen om hun sierwaarde. Maar wat is goed voor de biodiversiteit en hoe kan je tegelijkertijd zelf voedsel telen? Hoe kun je met de natuur samenwerken? Hoe kan de landbouw bijdragen aan een gezonde bodem? Wat gebeurt er in Gooise Meren en bij wie kan je terecht voor biodivers voedsel?


Over de film

‘Onder het Maaiveld' laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Want wat weten we nu eigenlijk van onze bodem? Hoogste tijd voor een film waarin het bodemleven centraal staat. De film, van de makers van 'De Nieuwe Wildernis' en 'De Wilde Stad', vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een optimistisch groepje stedelingen dat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Op hun erf zien we de transformatie van een verwaarloosde natuur naar een natuur die zichzelf opricht, met een beetje hulp van ons mensen. Bij de realisatie van de ondergrondse beelden hebben de makers intensief samengewerkt met Wim van Egmond die al jaren bezig is om het kleinste leven in beeld te brengen en de Wageningen Universiteit (WUR).


Aanvangstijd

De film start maandag 27 maart om 20.30 uur. Kaartjes koop je online bij Filmhuis Bussum. Bestel tijdig, de kaartjes gaan snel.


Onze thema's

Artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page