Onze beweging is eind 2017 gestart als een bottom-up (van onderaf) initiatief van inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente. Met lokaal aanwezige kennis en enthousiasme werken wij aan de duurzame transitie zoals een meer circulaire economie en lokaal voedsel.
Onze aanpak is gebaseerd op het zo veel mogelijk benutten, betrekken en stimuleren van ideeën, de energie en initiatiefkracht die in Gooise Meren al aanwezig zijn. Wij helpen lokale, duurzame projecten te realiseren door het inzetten van ons steeds uitdijende netwerk. Ook helpen wij met het aanschrijven van fondsen en faciliteren samenwerking met onze gemeente.
Lokaal voedsel & circulaire economie
De beweging is opgedeeld in een aantal werkgroepen en thema’s. Zo is er een werkgroep lokaal voedsel dat zich onder andere richt op de aankoop van een geschikt perceel om binnen de gemeentegrenzen stadslandbouw op te zetten. De werkgroep circulaire economie heeft plannen voor een bouwkringloop waar particulieren tweedehands bouwmaterialen kunnen kopen. Ook zijn ze bezig met het opschalen van circulaire projecten zoals bijvoorbeeld de circulaire badkamers. En kunnen bedrijven een gratis scan aanvragen om meer circulair te ondernemen.
Betrekken van de jeugd
Het is vrij lastig om de jeugd te betrekken bij duurzame onderwerpen. Toch is het onze werkgroep duurzaam onderwijs en Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij gelukt om op álle middelbare en lagere scholen duurzame lessen te geven of projectweken te organiseren. Havisten van het Vituscollege Bussum hebben eind vorig jaar een campagne bedacht voor de sportverenigingen om zwerfafval rondom de complexen te verminderen. Sinds dit voorjaar hangen de uitingen bij nagenoeg alle sportclubs en ruimen de middelbare scholen nog steeds de route naar de dichtstbijzijnde supermarkt op.
In juni 2024 is de campagne ‘Bakkie voor een Zakkie’ gelanceerd waar je bij lokale horeca een knijper en afvalzak kunt lenen; in ruil voor een volle zak zwerfafval, krijg je een gratis versnapering.
Kleinere duurzame initiatieven
Menig inwoner heeft ons de afgelopen 6 jaar ingeschakeld. Soms voor hulp bij het maken van een businessplan of financiering van een pilot voor een duurzaam initiatief. Of hulp bij het vergroenen van gemeentegrond zoals buurvrouwen Truus en Rietje. Zij hebben dit jaar de omgeving van Bensdorp in Bussum vergroend.
Neem contact op!
Heb je een lokaal, duurzaam initiatief en heb je hulp nodig? Laat het ons weten. Ook als je wilt deelnemen aan een werkgroep of een thema zoals sustainable fashion wilt oppakken.