top of page

Artikel

Voedselbanken voor Bijen


Elk jaar, op 22 april, voeren tienduizenden Nederlanders sinds 2016 de bij bij. Dit initiatief van The Pollinators voorziet honderden Voedselbanken voor Bijen van zakjes inheems bloemzaad die inwoners gratis kunnen ophalen.


In Gooise Meren kun je op zeven locaties een gratis zakje inheems bloemzaad ophalen om op maandag 22 april te zaaien in je tuin, balkon, boomspiegel of parken.


Tips voor een zoemende tuin, dak en balkon.

Op de site van The Pollinators vind je veel tips om een bij-vriendelijke plek te maken rondom en op je huis. Zorg voor een goed aanbod van voedsel in je tuin of op je balkon. Dat kan door bloemen te zaaien (ook in potten en bakken). Let op dat je biologisch bloemzaad koopt. Bij de Groene Ruijter in Bussum kweken ze inheemse planten op en kom je alles te weten over groene daken. Laat bladeren liggen, haal zoveel mogelijk tegels eruit en zorg dat je in een deel van je tuin helemaal niet komt. Daar gaat wellicht die egel zich verstoppen of een vogeltje. Tussen de bladeren en takken, en in dood hout nestelen of overnachten wilde bijen. In de grond graven ze tot wel 20cm diepte en bouwen daar hun kraamkamers. Ook op je dakterras kun je van alles doen. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel. Nicky, de Vlinderman uit Mokum legt uit waar je op moet letten. Want het ene hotel is het andere niet. Je kunt er ook eentje zelf maken.


Interessant weetje, de bij vliegt wel 150 meter vanaf zijn nest voor voedsel. Als ze dus bij jou kunnen eten zou dat fantastisch zijn.


Zo werkt het om langs een Voedselbank voor Bijen te gaan


Help mee met je bedrijf of als vrijwilliger

Naast de 'Voer de bij bij' campagne doen The Pollinators nog veel meer. Er is een Podcast, ze koppelen lokale groene initiatieven aan elkaar, zodat er kruisbestuiving en kennisdeling plaatsvindt. Er worden lezingen en filmvertoningen georganiseerd en ze leggen in samenwerking met ecologische hoveniers ‘pollinator paradises’ aan. Ook kun je workshops en clinics volgen en kun je met je bedrijf, via de Pollinator Academy, vrijwilligersdagen organiseren.


Als vrijwilliger kun je meehelpen met een campagne, zelf een bestuiversproject opzetten, een stadsflora wandeling organiseren (of eraan deelnemen), geld ophalen, of misschien heb je zelf een geweldig idee? Vul dit formulier in en laat ze weten wat je leuk lijkt om te doen.


Treevember Crowdfunding

Naast de landelijke zaaidag op 22 april is er nog een moment in het jaar waarop The Pollinators aan de slag gaan. En nu niet één dag maar de hele maand november. Tijdens Treevember zetten ze zich in voor voedselbossen. Ondermeer met een crowdfunding maar ook het daadwerkelijk planten van bomen.


Ben jij een voedselbos en wil jij meedoen aan de Treevember Crowdfunding 2023? Meld je dan aan.

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page