top of page

Artikel

Groen & gezond op de basisschool in GM


Foto: Andrea Bartosova.

Gelukkig zijn er op elke school in Gooise Meren wel één of twee leerkrachten die net wat harder lopen als het om groen en gezond gaat. Zo ook juf Irma den Hengst van de voormalige Oranje Nassauschool in Muiderberg, nu Kindcentrum de Meerstroom. Zij werkt al jaren met de jongste kinderen en weet met haar stralende lach ouders te enthousiasmeren haar te helpen bij de groene activiteiten op school.

Juf Irma (r) laat al haar ideeën voor een groen schoolplein op papier zetten. Foto: Andrea Bartosova.

Juf Irma haar initiatief voor moestuinen op de Meerstroom is een succes. Zij heeft een moestuincoach ingeschakeld en een grote groep enthousiaste ouders geregeld die wekelijks de leerlingen begeleiden tijdens het onderhoud ervan. Ook het oogstfeest is een groot succes. Oogst uit de moestuinen op school en de eigen oogst van ouders wordt feestelijk verwerkt door de leerlingen en ouders tot heerlijke soepen en ander lekkers. Goed dat kinderen ervaren dat sla gewoon in de grond groeit en niet in de supermarkt. En, als ze het voedsel zelf verzorgen en zien groeien, eten ze het ook veel gemakkelijker.


Subsidies voor scholen

Afgelopen woensdagmiddag hebben ruim 40 leerkrachten uit het basisonderwijs zich ondergedompeld in een groot aanbod van groene en gezonde activiteiten die ze kunnen inzetten op school. Scholen kunnen hiervoor subsidie aanvragen via de stimuleringsbijdrage lekker naar buiten tot een max. van 2000 Euro per locatie en het ondersteuningsaanbod gezonde school tot een max. van 3000 Euro per school.


Bij de workshop van Petra Olgers leerde je hoe je met kinderen een mini compostfabriek maakt. Gewoon simpel met een drankkarton die je opensnijdt en vult met klein gesneden restjes groenten en fruitschillen. Even husselen en wachten maar. Wil je zelf aan de slag? Kijk dan bij Milieu Centraal. Bij de workshop waar groeit je voedsel en hoe komt het op je bord of lunchtrommel was één van de reacties "Ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat de ingrediënten voor een boterham met hagelslag van over de hele wereld komen. Echt een eye-opener en heel belangrijk om met kinderen te bespreken".

Oogst moestuin Vrije School Michaël in Bussum

Groene schoolpleinen in Bussum

De workshop het groene schoolplein werd, naast andere workshops, ook druk bezocht. Het is voor leerlingen vaak moeilijk om stil te zitten en een groen schoolplein kan ook gebruikt worden als leslokaal. De planning is dat de leerlingen van basisschool de Meerstroom van de huidige locatie in 2025 verhuizen naar een circulair, flexibel gebouwde school in Muiderberg. Daar hoort natuurlijk ook een groen schoolplein bij. Met juf Irma zaten wij bij de workshop om inspiratie op te doen. In Bussum heeft de Vrije School Michaël sinds 2011 een fantasievol groen, wateradaptief schoolplein inclusief moestuinen waar kinderen spelen, tuinieren en buitenles krijgen.


Creatieve fondsenwerving

Ook de Julianaschool Kwartellaan in Bussum heeft een groen schoolplein. Daar zijn ze qua financiering heel inventief aan het werk gegaan. Zo konden statiegeld bonnetjes bij de AH aan de school worden gedoneerd, hebben ze een pubquiz gehouden, funding gevonden bij onze beweging en de Johan Cruyff Foundation. Ook hebben ze meegedongen naar de Edwin Klompprijs 2020-2021 én gewonnen. Dit jaar kunnen scholen tot 1 december meedingen. Zie hiervoor de website van Vrienden van het Gooi. Neem contact op met bovenstaande scholen als je wilt sparren en leren van hoe zij het groene schoolplein gerealiseerd hebben.


Help je school

Omgevingseducatie Gooi- en Vechtstreek, organisator van de middag, heeft een groot aanbod aan groene activiteiten voor scholen. Ze zijn zeer kundig en kunnen op maat een programma voor je samenstellen. Maya Heinsbroek, tevens lid van onze werkgroep duurzaam onderwijs, helpt je graag verder. Er is ook een uitgebreid pakket aan lessen en activiteiten voor middelbaar onderwijs.


Elke school heeft betrokken ouders nodig om luizen te pluizen, te helpen bij musicals maar ook voor het vergroenen van de school en duurzaam lesmateriaal. Help ook je school door het uitgebreide aanbod te bekijken, leerkrachten hiervoor te enthousiasmeren en ouders op te trommelen.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page