top of page

Artikel

Lokale duurzame initiatieven


Hieronder het artikel, gepubliceerd in de lokale kranten op 13 september 2023.


GOOISE MEREN De lokale beweging Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren is eind 2017 gestart als een bottom-up (van onderaf) initiatief van inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente. Met lokaal aanwezige kennis en enthousiasme werken zij aan de duurzame transitie zoals een meer circulaire economie en lokaal voedsel.


De aanpak van de beweging is gebaseerd op het zo veel mogelijk benutten, betrekken en stimuleren ideeën, energie en initiatiefkracht die al aanwezig zijn in onze eigen gemeente. Ze helpt lokale, duurzame projecten te realiseren door het inzetten van hun steeds uitdijende netwerk, helpt met het aanschrijven van fondsen en faciliteert samenwerking met de gemeente Gooise Meren. De werkgroepen van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bestaan voor een deel uit lokale professionals die intrinsiek gemotiveerd zijn om de duurzame transitie te versnellen. Zij zetten zich in tegen een sociaal (lager) tarief. En voor een deel bestaan de werkgroepen uit geweldige vrijwilligers met een duurzaam hart.


Lokaal voedsel & circulaire economie

De beweging is opgedeeld in een aantal werkgroepen en thema’s. Zo is er een werkgroep lokaal voedsel. Zij richten zich onder andere op de aankoop van een geschikt perceel om binnen de gemeentegrenzen stadslandbouw op te zetten. De werkgroep circulaire economie heeft grootse plannen voor een circulair ambachtscentrum en probeert sowieso een meer circulaire economie te stimuleren. Er zijn nu 11 lokale circulaire coaches die bij ondernemingen langs gaan om een nulmeting uit te voeren en advies geven over een meer circulaire bedrijfsvoering. Ze zoeken nog extra circulaire coaches. Ben je hierin geïnteresseerd, stuur een mail naar info@ssdgm.nl


Betrekken van de jeugd

Het is vrij lastig om de jeugd te betrekken bij duurzame onderwerpen. Toch is het de werkgroep duurzaam onderwijs gelukt om op álle middelbare en lagere scholen duurzame lessen te geven of projectweken te organiseren. Het Willem de Zwijger College uit Bussum heeft bijvoorbeeld een week lang inhoudelijke en creatieve energie lessen gevolgd. Ze zijn niet enkel in de school actief geweest maar hebben ook bij een aantal markante gebouwen, zoals het Filmhuis Bussum, geïnventariseerd waar energie bespaard kan worden. Ze hebben ook bedacht hoe energie op te wekken. Een van de leerlingen had wel een heel creatief idee. Filmbezoekers geven lichaamswarmte af aan de stoel waarin ze de film bekijken. Waarom niet bijvoorbeeld via zonnecellen in de stoel, die energie gebruiken voor de airco en verlichting?

Grote groep zwerfvuilambassadeurs

De afgelopen jaren is de beweging heel actief geweest in het opruimen van zwerfafval. 4 van de 5 middelbare scholen in Gooise Meren ruimen elke maand zwerfafval op rondom de school en de route naar de dichtstbijzijnde supermarkt. De scholen hebben een strak rooster gemaakt zodat alle leerlingen aan de beurt komen. Ook doen alle lagere scholen mee door regelmatig op te ruimen met de leerlingen. De 2 grote kinderdagverblijven in Gooise Meren, SKBNM en Koningskinderen, ruimen op al haar vestigingen de omgeving van de locaties op met de kinderen. Allemaal zaadjes die worden geplant.


Neem contact op met de beweging als je zwerfvuilambassadeur wilt worden en zwerfafval in jouw straat of buurt wilt opruimen. Je bent in goed gezelschap want inmiddels heeft meer dan 76% van alle straten in Gooise Meren een of meer inwoners, bedrijven of organisaties die zwerfafval opruimen.


Kleinere duurzame initiatieven

Menig inwoner heeft Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren de afgelopen 6 jaar ingeschakeld. Soms voor hulp bij het maken van een businessplan of financiering van een pilot voor een duurzaam initiatief. Twee inwoners kwamen eind vorig jaar bij de beweging omdat ze het niet ok vinden voor het klimaat dat

winkeldeuren wagenwijd open staan terwijl binnen de cv aan staat. De beweging heeft een ‘winkeldeuren dicht’ bordje ontworpen, sponsoren gevonden voor de productie ervan en gedistribueerd. Afgelopen winter en lente heeft het bordje op bijna 100 dichte winkeldeuren gehangen. Dit heeft ook een vervolg gekregen, nu zie je op winkeldeuren bordjes hangen dat de deur dicht is omdat binnen de airco aan staat.


Neem contact op

Neem contact op met de beweging als je een je hulp nodig hebt bij een lokaal, duurzaam initiatief. Ook als je wilt deelnemen aan een werkgroep of een thema zoals sustainable fashion wilt oppakken. Kijk op ssdgm.nl voor alle info en geef je meteen op voor hun nieuwsbrief zodat je het lokale duurzame nieuws van de beweging kunt volgen. Ook is de beweging actief op LinkedIn, Facebook en Instagram. Like, deel en volg ze zodat de kring duurzame inwoners steeds groter wordt.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page