Projectdagen Vitus Duurzaam


Leerling van Vitusmavo spuit graffiti op de stoep met de tekst: afval in de goede bak geeft de wereld wat gemak.

Vorige week zijn de tweedejaars leerlingen van de Vitusmavo Naarden creatief uitgedaagd tijdens een tweedaags programma over duurzaam omgaan met afval en energie.


De VitusMavo wil een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving, op school en thuis. Rector Petra Laseur trapte de tweedaagse af en hamerde op duurzaam denken én doen. De leerlingen zijn workshops gaan volgen over de plastic soep en afval scheiden. Ook hebben ze een campagne ontwikkeld om op school om zwerfvuil te verminderen en gaan de leerlingen, evenals het Willem de Zwijger College, de omgeving van de school en de snoeproute geregeld schoon prikken om zo een bijdrage te leveren aan een 100% zwerfvuilvrije gemeente.


Lamp gemaakt van gevonden zwerfvuil in Naarden.

Energiecoach junior Onder leiding van energiecoaches van Wattnu hebben leerlingen geleerd met welke kleine maatregelen je handig energie kunt besparen en welke grote maatregelen ook nog mogelijk zijn. Ze hebben het certificaat Energiecoach Junior behaald. De Energiecoach Junior is een project voor jongeren in de gemeente Gooise Meren. Jongeren kunnen meedoen aan de uitdaging om met een van de ouders of iemand anders in de familie of buurt een energieplan te maken. Meer informatie en aanmelden: wattnu.org/energiecoachjunior.


Word zwerfvuilambassadeur Niet alleen de leerlingen kunnen hun steentje bijdragen. Ook jij kunt zwerfvuilambassadeur worden! Lekker buiten wandelen met straat- en/of buurtgenoten en ondertussen het zwerfvuil opruimen. Meld je aan en mail gooisemerenschoon@gooisemeren.nl Laat weten als je afvalknijpers nodig hebt, dan brengt de gemeente deze bij je thuis. Op deze kaart zie je welke straten al een ambassadeur hebben.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.