top of page

Artikel

World Cleanup Day 2023 Gooise Meren


Op zaterdag 16 september 2023 is het weer zover: World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat rondzwerft. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen voor afval.


World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Zwerfafval opruimen is een activiteit geworden die mensen en groepen verbindt. World Cleanup Day wordt georganiseerd door Let’s Do It World, een wereldwijd netwerk van meer dan 190 landen.

Grote opruimactie van AV Tempo op 16 september

In Gooise Meren zijn er maandelijks maar liefst 7 georganiseerde opruimacties waaraan je kunt meedoen. Inmiddels zijn er 391 zwerfvuilambassadeurs die met 488 helpers regelmatig zwerfafval opruimen in 538 lokale straten.

Op zaterdag 16 september komt daar nog een schepje bovenop want dan organiseert onder andere Atletiekvereniging AV Tempo een grote opruimactie met haar leden over verschillende afstanden. De reden waarom ze dit jaar weer mee doen? Erik van Elderen: "Iedere zaterdag tijdens onze hardlooptraining mogen we weer genieten van de prachtige natuur van Bussum en omgeving. Dus waarom zouden we daar niet iets voor terugdoen. Een natuur die zich afgelopen maanden van z’n beste kant heeft laten zien met een prachtige paarse heide. Een natuur, die er helaas ook wel eens minder fraai uit ziet door het afval wat achter gelaten is, of er in is gewaaid".


De actie staat ook open voor niet-leden, dus aarzel niet om mee te doen. Het enige wat je hoeft mee te nemen zijn je hardloopspullen, voor zakken etc. wordt gezorgd. Burgemeester Han geeft om 9.30 het startschot voor deze actie vanaf de Voormeulenweg 24C in Bussum. Het is handig als je er een kwartier van tevoren bent.


Organiseer op 16 september een opruimactie met de buurt of bv. je schaakclub

Je kunt zelf ook een actie op de 16e organiseren waar mensen bij kunnen aansluiten. Bijvoorbeeld met je buren of mede hondenbezitters die je elke dag tegenkomt tijdens het uitlaten. Organiseer je een openbare actie, laat het ons weten dan geven we daar graag extra publiciteit aan.


Afvalknijper in bruikleen als je een zwerfvuilambassadeur wordt

Op onze digitale kaart staan alle ambassadeurs. Als je een ambassadeur van jouw straat of buurt wilt worden kun je ook een afvalknijper in bruikleen krijgen. Op deze pagina kun je een formulier invullen (iets naar benden scrollen) en een veiligheidshesje aanvragen.


Zet opgeruimd zwerfafval om in data

Voorgaande edities werden georganiseerd door de Plastic Soup Foundation, wellicht bekend van de vele campagnes die ze hebben gevoerd om data te verkrijgen over bijvoorbeeld de hoeveelheid Mars-wikkels in de natuur. Momenteel voeren ze geen specifieke campagne maar hou vooral hun sociale media in de gaten als er weer een start. Vanaf dit jaar is de organisatie in handen van Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie.


Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfafval te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken en daar iets aan doen zoals de Nederlandse maker van het Antaflu snoepje. Download de Litterati app in de App- of Play Store om je opgeruimde zwerfafval om te zetten in data.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page