top of page

Artikel

Nieuw op het SSD platform: de Hennep Hub


Sinds een tijdje doet er een gerucht de ronde dat er plannen zijn voor een zogenaamde Hennep Hub. In dit artikel vertellen we graag hoe dat zit. De Bussumse ondernemers Michel Bogert (Hempie) en Dyveke Kok (Gezond met CBD) hebben een gedeelde passie voor een bijzondere plant: hennep. Denk echter niet aan coffeeshops of illegale praktijken, het gaat hier om de soort hennep waar je niet high van wordt!

Samen maken ze deel uit van de Hemp Collective, een stichting die zich inzet om het gebruik van hennep als industriële grondstof te vergroten. Dit doen ze door onder meer door het organiseren van zogenaamde hemp meetups, zoals deze in Pakhuis de Zwijger. In 2016 slaagde de Hemp Collective erin een hennep demo huis te bouwen: het hennep paviljoen. Het huisje stond enkele weken op FabCity, waar het veel (media) belangstelling kreeg. Na afloop stond het paviljoen enkele weken aan de Blokhuispoort in Leeuwarden, en ook op de campus van Stenden Hogeschool. Het hennep paviljoen was een eerste stap van de stichting in het tot stand brengen van een Hennep Hub.

Wat is een Hennep Hub?

Het idee van een Hennep Hub is ontstaan vanuit de innige wens om (industriële) hennep als grondstof weer op de kaart te zetten. Door een internationaal verdrag uit 1961 heeft hennep, een uniek veelzijdig en duurzaam landbouwgewas, een negatief imago gekregen. Decennia lang verbod heeft een stigma gecreëerd, en heeft er tevens toe geleid dat verwerkingstechnieken achterop zijn geraakt. En dat is erg jammer, want producten op basis van hennep hebben vaak vele voordelen ten opzichte van reguliere (of zelfs andere duurzame) materialen.

Het doel van de Hennep Hub is dan ook enerzijds om de huidige toepassingen van hennep concreet en zichtbaar te maken, en anderzijds om de innovaties voor nieuwe toepassingen in gang te zetten. Maar er is nog een lange weg te gaan. Terwijl hennep als bouwmateriaal enorm veel voordelen biedt ten opzichte van reguliere, maar ook van andere duurzame materialen, wordt er nog maar weinig gebouwd met hennep. In de textielindustrie zou hennep een welkom alternatief zijn, alleen al vanwege waterbesparing tijdens het productieproces.

In principe kan zo goed als elke (fossiele) grondstof worden vervangen door hennep. Echter weten ondernemers vaak niet goed welke mogelijkheden er zijn, terwijl consumenten veronderstellen dat hennep producten erg duur zijn. Door een platform te bieden waar kennis en informatie wordt uitgewisseld, waar kan worden geëxperimenteerd en geïnnoveerd met hennep toepassingen en waar hennep letterlijk kan worden ervaren, kan de vraag worden vergroot en een kanteling in gang worden gezet. Ondernemers kunnen via de Hennep Hub met hennep leveranciers in contact komen. Woningcorporaties kunnen zich informeren over hennep bij duurzaam (ver)bouwen en consumenten kunnen hennep ervaren, wat op termijn zal leiden tot schaalvergroting.

Waarom hennep?

Hennep is een zeer veelzijdig gewas met een uitzonderlijk lage footprint. Zo goed als elke grondstof kan door hennep worden vervangen. Daarnaast kan hennep worden aangewend ter bescherming van gewassen, en zelfs voor het saneren van vervuilde grond (fytoremediatie). Door gebruik te maken van hennep, kunnen meerdere 'sustainable development goals' worden behaald.

Een breder kader

Hoewel de hub primair de promotie van hennep tot doel heeft, wordt ook een breder kader geschetst waarin hennep geplaatst kan worden. Dit kader betreft het aanzwengelen van de circulaire/biobased economie. Dit is een noodzakelijk streven waaraan de hub verschillende bijdragen levert. Zo zal er interactief informatie worden verstrekt over de relevantie van een circulaire/biobased economie en de rol die hennep daarin kan spelen. Ook zal er aandacht zijn voor denken op systeemniveau en komt er uitleg over begrippen als cascadering binnen de transitie naar een dergelijke economie. De hub kan dan ook gezien worden als een inspiratieruimte voor de circulaire toepassingen van de hennepplant.

Mensen die geïnteresseerd zijn, en denken een steentje bij te kunnen dragen aan dit project/deze werkgroep, kunnen alvast contact opnemen met Dyveke Kok (dyveke.kok@gmail.com) 06 53 93 85 68 en Michel Bogert (michel@hempie.nl) 06 10 10 38 92. Ze vinden het ook fijn om gewoon in de winkel op de Kapelstraat 6 in Bussum af te spreken. Kun je meteen een heerlijk kopje hennep thee proeven.

Op 28 december organiseren ze op Crailo een workshop 'bouwen met kalkhennep Meer info staat in onze agenda.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page