top of page

Artikel

Eva Mars ruimt door heel Muiden zwerfafval op


Eva Mars uit Muiden werkt sinds de uitbraak van corona veel vanuit huis. Ze loopt tijdens haar pauze graag langs de dijk, de nieuwbouwwijk De Krijgsman en dan via het Kruitpad terug naar huis. "Ik zag overal rotzooi liggen en daar begon ik mij steeds meer aan te ergeren,” vertelt ze. Eva is niet het type dat gaat klagen, nee ze steekt gewoon zelf de handen uit haar mouwen. Zo deed ze vorig jaar een keer mee aan de Cleanup Day in Nederhorst den Berg. “We hebben toen met veel vrijwilligers de Spiegelplas opgeschoond. We hadden grijpers en ik verbaasde mij echt over de hoeveelheid troep die we tegenkwamen".


Hierdoor geïnspireerd ging ze de dag erna met de leden van haar roeivereniging Heeren XIV zwerfafval grijpen in Muiden. Ook nu verzamelden ze een enorme berg met zwerfafval. Mede door deze acties én haar ergernissen tijdens haar wandelingen bedacht ze dat het een goed idee zou zijn om het grijpen van zwerfafval meer onder de aandacht te brengen.


Dagje vuil prikken

Een mailtje aan de gemeente was snel geschreven. "Als de gemeente kon zorgen voor materiaal, dan kon ik regelen dat we met een groepje inwoners de buurt onthouden van zwerfafval", klonk haar plan. Daarbij benoemde zij het belang van verbinding en sociaal contact. De gemeente reageerde heel positief op haar bericht en regelde grijpers en vuilniszakken. Ze vertelt dat ze onderweg van alles tegen komt, vooral blikjes, plastic, mondkapjes en snoepverpakkingen. Je vindt vooral veel troep bij ‘hangplekken’, bushaltes en parkeerterreinen. Helaas ligt er ook veel vuil rondom de nieuwbouwwijk met weggewaaid bouwmateriaal zoals piepschuim. Bij het grijpen van zwerfafval krijgt ze vaak positieve reacties en er zijn zelfs mensen die zich dan meteen willen opgeven om ook mee te lopen.


Volgens Eva is troeptrimmen een corona proof ‘uitje’, waarbij je lekker buiten in beweging bent en contact maakt met nieuwe mensen. "Dat je daarbij ook nog een gezamenlijk doel nastreeft, maakt dat het een win-win situatie is. Iedereen wil tenslotte in een schone buurt wonen en daar kunnen wij als bewoner van dit mooie stadje op deze manier aan bijdragen".


Troeptrimmen

In Gooise Meren bestaan al twee clubjes die maandelijks zwerfafval grijpen. Het gaat om troeptrimmen Bussum en Naarden. Dankzij Eva is er nu ook troeptrimmen Muiden: een groepje mensen dat iedere laatste zaterdag van de maand zich verzamelt om samen troep te ruimen. Overigens is het in Muiden meer wandelen dan trimmen, maar wie er een workout van wil maken, is daar vrij in. Wil je ook mee grijpen in Muiden of een keer een knijper lenen? Meld je aan via eva_mars@hotmail.com

Wil je net als Eva zwerfvuilambassadeur worden van jouw eigen straat of buurt? Geef je dan op via deze pagina, hier kun je ook afvalknijpers aanvragen.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page