top of page

Artikel

Help het Voedselbos Muiden


Het beoogde voedselbos Muiden van ongeveer 1500m2 naast volkstuinvereniging Nooit Gedacht krijgt steeds meer vorm. Momenteel wordt een ontwerp gemaakt door Arja Helmig. Marieke Schuurman, één van de trekkers van dit project, sprak onlangs op ons Duurzaamheidscafé in Muiden om te vertellen hoe het voedselbos naar een volgende fase kan gaan.


De gemeente Gooise Meren heeft het gebied, de zogenaamde schootsvelden. beschikbaar gesteld maar dan moest er wel een goede invulling komen. Marieke: "Samen met Monique van Loenen uit Muiden ben ik aan de slag gegaan met de opstart van een voedselvoorziening op die plek. Met de Stadsraad Muiden, de volkstuinvereniging en Vers aan de Vecht en anderen zijn we gaan brainstormen over bijvoorbeeld schooltuinen en een theetuin maar we moeten rekening houden met de voorwaarde dat op het stuk grond niet gebouwd mag worden. Toen werd het idee geopperd om een voedselbos te realiseren en daar zijn we nu al best ver mee qua voorbereiding".

https://www.jatuin.nl
@Jatuin

Wat is een voedselbos eigenlijk?

En wat is er zo bijzonder aan? Het is een manier van voedselproductie die een gezond functionerend bos imiteert. Een bos hoef je niet te bewateren, heeft geen (kunst)mest of pesticiden nodig en heeft een gesloten kringloop. Als je bij de aanplant op verschillende hoogteniveaus gewassen neerzet die voedsel opbrengen, dan hoef je eigenlijk alleen nog maar te snoeien en oogsten. Een voedselbos vergroot ook de biodiversiteit, houdt water vast en verbetert de bodem.


Thema Landje Prik

Marieke: "We hebben een thema bedacht voor het voedselbos. Prikken is heel breed; prikbeestjes, prikkelplanten en natuurlijk prikkelende ideeën. Horeca ondernemers zoals restaurant De Doelen reageerden heel enthousiast op eventuele afname van een deel van de oogst. Maar we moeten nog gaan meten welke invloed fijnstof vanaf de A1 heeft op de gewassen. We hebben ons plan zo breed mogelijk vooraf neergelegd en ook de inwoners aan de Mariahoeve kant van Muiden geënquêteerd naar hun wensen".


Grootste bijenhotel van Nederland

Kunst van Bas

Met bewoners willen ze in het voedselbos een gemeenschapsproject opzetten om het grootste bijenhotel van Nederland te bouwen. Hiervoor is kunstenaar Bas Holzhaus, ook uit Muiden, uitgenodigd. Hij maakt nieuwe kunst van oud materialen. Het voedselbos krijgt ook een educatief karakter en daarvoor is samenwerking gezocht met de Jozefschool Muiden. De basisschool leerlingen gaan ontwerpen maken waar de wilde bijen zich het meest prettig bij voelen en Bas en een imker -of beter nog, iemand die gespecialiseerd is in wilde bijen- sluiten daar weer op aan en Arja implementeert dit in haar ontwerp.


Ondersteuning Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren

Marieke heeft contact gezocht met onze beweging om o.a. financiële ondersteuning te krijgen voor het maken van een ontwerp voor het voedselbos. In juli vorig jaar hebben we de initiatiefnemers ontmoet en de beoogde plek bezocht. Marieke: "Ambtenaren zijn heel druk en het kan soms heel lang duren voor je antwoord krijgt. Om dat meer soepel te laten verlopen heb ik contact gezocht met Kees Hogenbirk van jullie beweging. Nu is het alleen maar een praatje maar met een ontwerp hebben we iets in handen waarmee we ons idee concreet kunnen maken, dat praat makkelijker".


Subsidietijgers en opkwekers gezocht

Nu is er vooral behoefte aan subsidietijgers, mensen die ons kunnen helpen bij het vinden en aanvragen van fondsen. Ook willen ze vast beginnen met de inplant van planten en bomen die van nature in Nederland voor komen. Marieke: "Om daar een start mee te maken roepen we op om in je tuin te kijken of daar een wilde, inheemse plant groeit. Zou je deze in je tuin verder op willen kweken want over twee tot drie jaar willen we beginnen met de aanplant. Als het voedselbos eenmaal gerealiseerd is zoeken wij vrijwilligers die zes keer per jaar willen helpen met onderhoud".


Contact met het voedselbos krijg je via voedselbosmuiden@gmail.com


In de appstore op je mobiele telefoon kun je bijvoorbeeld iNaturalist, PictureThis of Plantnet downloaden om te kijken met welke soort je te maken hebt.


Zover wij weten is er momenteel nog geen voedselbos in onze gemeente. Maar naast het voedselbos Muiden staat nog een voedselbos op stapel, Hof van Thijsse in Naarden, vernoemd naar de initiator van het Naardermeer Jac. P. Thijsse. De initiators van dit voedselbos kun je spreken op ons Duurzaamheidscafé 11 mei in de Plataan/Bibliotheek Naarden. Kijk voor meer info in onze agenda.


Petitie tegen bomenkap P2 Muiden

Marieke Schuurman zet zich ook in tegen de bomenkap langs het water; het wandelpad vanaf Fort-H richting parkeerplaats P2 aan de Mariahoeveweg in Muiden. Inmiddels heeft zij met andere ondertekenaars voor elkaar gekregen dat het plan is om nu nog eenderde van de bomen te kappen voor een doorkijk vanaf het parkeerterrein naar de herstelde vestingwallen in Muiden. Dat is niet genoeg, de groenstrook moet behouden blijven ook voor de biodiversiteit. Teken deze petitie voor behoud van het groene wandelpad langs P2 en de bestaande natuur in en om Muiden. Marieke is zich verder nog aan het beraden wat er nog meer gedaan kan worden om de bomenkap helemaal te voorkomen.


Wil je je eigen duurzame, lokale initiatief bespreken op een van onze Duurzaamheidscafés, neem dan contact met ons op.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page