top of page

Artikel

Ook de familie Bowler wipt ze eruit

UPDATE 10 december 2023: het waterschap Amstel Gooi en Vecht stelt per 1 januari 2024 een subsidie beschikbaar om woonwijken klimaatbestendig te maken. De subsidie staat open voor groepen inwoners die met minimaal twee andere huishoudens samenwerken. Ook organisaties die geen winst maken en VVE's kunnen hier een beroep op doen. Kijk hier voor de voorwaarden en aanmelden.


UPDATE 1 november 2023: ondanks dat Gooise Meren zich laat heeft aangemeld voor het NK Tegelwippen zijn er ruim 25.512 tuintegels gewipt van maart tot en met oktober in 2023. Volgend voorjaar doet onze gemeente weer mee vanaf 21 maart.


UPDATE 10 oktober 2023: de laatste Tegeltaxi rijdt dit jaar op 30 oktober. Een ritje vraag je uiterlijk 25 oktober aan via dit formulier.


 

Dit jaar doet onze gemeente voor de eerste keer mee aan het NK Tegelwippen. Dit is een landelijke wedstrijd waar Nederlandse gemeenten proberen inwoners te enthousiasmeren zoveel mogelijk tuintegels te vervangen voor groen. Goed voor de biodiversiteit, de afwatering en je tuin voelt koeler op warme dagen.


De familie Bowler uit Bussum heeft maar liefst 53 tuintegels ‘gewipt’ om plaats te maken voor struiken, kruiden en plantjes. Ella Bowler: “Het is superfijn om vanuit de huiskamer uit te kijken op groen in plaats van die lelijke, grijze tegels. We hebben met de hele familie de tegels gewipt en laten ophalen door de Tegeltaxi van de gemeente. Handig want wij bezitten geen auto. Na het wippen hebben we de stroken afgegraven en gevuld met rijke tuinaarde. In april hebben we de planten erin gezet en, zeker toen het zo ontzettend warm was, heel veel gieters water gegeven. Niet alles is aangeslagen maar het merendeel heeft het gered en lijkt goed te wortelen. We gaan kijken hoe we de groene vakken verder kunnen opfleuren maar voor nu zijn we er al heel blij mee! Het leuke is, dat we nu al zien dat er pissebedden en regenwormen in wonen”.


Handige adressen

De gemeente is aan het inventariseren welke stukken gemeentegrond vergroend kunnen worden zodat onze gemeente veel groener kan gaan worden. Ook biedt ze inwoners de mogelijkheid om een stukje openbaar groen in bruikleen te nemen. Je kunt dit online aanvragen op: gooisemeren.nl/mijn-wijk/boomtuintje-of-geveltuintje-aanvragen


Bij de GRRU in Bussum kweken en verkopen ze prachtige inheemse, wilde planten in de 'Hemelse Kas'. Ook kun je advies krijgen over groene daken en letterlijk het dak op om een aantal voorbeelden te bekijken.


Reserveer de Tegeltaxi

De taxi rijdt één keer per maand en haalt ze gratis op. De Tegeltaxi reserveer je hier.


Op nk-tegelwippen.nl vind je veel inspiratie hoe je je tuin kunt vergroenen. Ook kun je daar het aantal door jou gewipte tegels doorgeven.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page