top of page

Artikel

Menukaart werkgroep duurzaam onderwijs


Maya Heinsbroek uit Bussum werkt bij de Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek én is kwartiermaker van onze werkgroep duurzaam onderwijs Bij zowel de stichting als de werkgroep kunnen basis- en middelbare scholen terecht wanneer ze aan de slag willen met een duurzaam thema op het gebied van bijvoorbeeld zwerfafval, fairtrade, biodiversiteit of energie. Er zijn kant-en-klare lespakketten voor basisscholen en lesprogramma’s op maat voor middelbare scholen.

Foto: Andrea Bartosova

Kompas op Groen

Een heel succesvol project, genaamd Kompas op Groen, is speciaal gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool. Maya: "Samen met de lokale energiecoöperatie Wattnu hebben we een interactieve les gemaakt over energie en energiebesparing. Hier is een tentoonstelling bij gemaakt die door de gemeente trekt en waar de leerlingen een bezoek aan brengen. Hier leren ze heel veel over energie van vroeger tot nu. De leerlingen sluiten het project af met een creatieve les waarin ze een maquette maken van een duurzame wijk. Ouders kunnen komen kijken en daarmee is het project afgerond".


Maya: "Voor ons is dit echt een voorbeeldproject van hoe we meer willen werken in Gooise Meren. Het sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen en ze krijgen op een interactieve manier veel informatie". Dat laatste is volgens haar ontzettend belangrijk. “Pas als ze weten hoe het zit, bijvoorbeeld met duurzame energie, kunnen ze overzien welke gevolgen bepaalde keuzes hebben op de wereld. We helpen ze dus om beter hun eigen keuze te kunnen maken. En we geven praktische handvatten over hoe ze zelf hun steentje kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld met tips om energie te besparen".


Menukaart duurzaam onderwijs

Onze werkgroep heeft een menukaart gemaakt voor basis- en middelbaar onderwijs met programma's over fair fashion, een duurzame school et cetera.


コメント


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page